Belföld

Az emberek vagyonát félti az MSZP

A szocialista párt szerint senkinek sincs biztonságban a vagyona mindaddig, amíg Orbán Viktor vezeti a kormányt.

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja pénteken, az Országgyűlés épületében tartott sajtótájékoztatón mindezt elsősorban azzal támasztotta alá, hogy a kormányoldal ismételten a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokhoz nyúl.

Mint mondta, a Fidesz legújabb szándékai szerint vége van a magánnyugdíj-pénztári rendszernek Magyarországon, elfogyott az a 3000 milliárd forint, amelyet 3 millióan raktak félre időskorukra. “Nincs tovább, elverték az összes megtakarított pénzt, (…) ez a legnagyobb gazemberség, amit egy kormány elkövethet” – fogalmazott az ellenzéki politikus, megjegyezve, hogy a kormány lépése ahhoz hasonlít, mintha valaki nagykorúsága betöltése után “két nap, két éjjel eltapsolná” azt a pénzt, amelyet szülei 18 éven keresztül gyűjtöttek számára.

Korózs Lajos hasonló gazemberségnek nevezte a közszféra végkielégítéseire utólagosan kivetett, 98 százalékos adót, valamint azt, hogy a kormány “szemet vetett a nemzeti bank valutatartalékára”.

Az MSZP elnökségi tagja szerint nem igaz, hogy a szocialisták eltőzsdézték a magánnyugdíj-pénztári vagyont, szerinte ha valaki ezt tette, az éppen az Orbán-kormány volt, hiszen – folytatatta – abból a “héten az utolsó 13 milliárd forintot költötték el Rába-részvényekre”. Korózs Lajos hozzáfűzte, nem csodálkozna azon, ha néhány hónap múlva magánkézben kötne ki a teljes Rába-gyár.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Józsa Imre szocialista országgyűlési képviselő mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a lakosság és a gazdaság számára is érezhető drámai megszorítások követhetik Orbán Viktor és Matolcsy György csütörtöki bejelentéseit. A politikus szerint ugyanis az eddig bejelentett 1400 milliárd forintos megszorítást további 320 milliárd forintos elvonás követhet, ami negyedével növeli a jövő évi terheket.

Józsa István úgy gondolja, ezek után a nemzetgazdasági miniszter által várt félszázalékos gazdasági növekedésre sem lehet számítani, ráadásul szerinte a kormánnyal szembeni bizalom további csökkenésével az ország finanszírozása is kétségessé válik.

Az IMF-fel történő tárgyalások megszakadására vonatkozó kérdésre válaszolva Józsa Imre azt mondta, a tárgyalások eleve kudarcra voltak ítélve, hiszen az Orbán-kormány folyamatosan átírja a parlament alapvető működési szabályait, amit a demokratikus világ nem tud elfogadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik