Belföld

Radikálisan átalakítják az egészségügyet

Megkezdődhet az egészségügyi rendszer strukturális átalakítása, következő állomásához érkezett a gyógyszertámogatási-rendszer átalakításának többlépcsős folyamata is.

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását múlt hétfőn szavazta meg az Országgyűlés. A módosítások érintik még a transzplantáció kérdését és a pénzbeli ellátásokat, növelik az egészségügy gyorsreagálási képességét, megújítják a praxisjogot, továbbá kiszélesítik a terhességi gyermekágyi segélyre jogosultak körét – közölte az egészségügyi államtitkárság szerda este az MTI-vel annak kapcsán, hogy a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent az egészségügyi “salátatörvény”.

Az államtitkárság a közleményében kifejtette: 2012. január elsejétől állami kötelezettség lesz az egészségügyi szakellátás, vagyis a fekvő-, integrált járó- és önálló járóbeteg-szakellátás biztosítása. Május elsejével pedig a korábbi “súlyponti szisztéma” helyett létrejön az egészségügyi térségekre épülő rendszer. Ehhez májusig a fekvőbeteg-szakellátási kapacitásokat és az azokhoz tartozó ellátási területeket, év végéig pedig a járóbeteg-szakellátási kapacitásokat és az ahhoz kapcsolódó ellátási területeket is fel kell osztani a térségi határok figyelembevételével – tették hozzá.

A struktúraátalakításhoz kapcsolódóan átalakul a beutalási rend – emelték ki, de hozzátették: a térségen belül a betegek szabadon választhatnak az ellátók közül. Mivel az egészségügyi szakellátási kapacitástervezés és a betegút-szervezés alapja az egészségügyi térség lesz, térségi várólisták jönnek létre. A szolgáltatóknak ugyanakkor lehetőségük lesz a nem térségi várólista alapján igénybe vehető ellátások ütemezésére intézményi előjegyzést vezetni. A kettő közötti koordinációt az országos várólista nyilvántartás biztosítja.

A gyógyszertámogatási-rendszer átalakításának többlépcsős folyamata is “következő állomásához érkezett”. Amellett, hogy a folyamatos gyógyszerellátás térben és időben továbbra is biztosított lesz, az új rendelkezésekkel olyan ösztönzőket és szolgáltatásokat építenek be a rendszerbe, amelyek segítik, hogy a lakosság olcsóbban jusson gyógyszerhez, javul a gyógyszerbiztonság és a betegek tájékozottsága.

Az eredményalapú támogatás bevezetésével lehetővé válik, hogyha egy adott készítmény speciális klinikai vizsgálatokban garantált hatása a mindennapi gyógyítás során igazolódik, a gyártónak a kapott támogatás egy részét vissza kell fizetnie az államnak. Ehhez kapcsolódik a betegségregiszterek kialakítása, amely az eredményesség mérése mellett a szakmai protokollok kialakításához is segítséget nyújt.

Az államtitkárság azt írta: már 2012-ben elkezdik az e-recept bevezetését, amellyel a betegek, az orvosok, a gyógyszerészek és az egészségbiztosító adminisztrációs terhei is csökkenek.

A “dizájner drogok” fogyasztásának visszaszorítása érdekében kilenc új anyaggal bővül a pszichoaktív anyagok listája. A megfelelő törvény és végrehajtási rendeletek módosításával gyorsabb lesz a veszélyes szerek nyomon követése és a visszaélések szankcionálása is – hangsúlyozták.

Korszerűbb lesz a járványügyi szabályozás is. Mint írták, az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) jelentős fejlesztési forrásból történő informatikai fejlesztése lehetővé teszi a járványügyi surveillance (felügyelet) korszerűsítését, továbbá képessé teszi az ÁNTSZ-t és rajta keresztül más kormányzati szerveket is arra, hogy – az uniós kötelezettségek szerint – részt vegyenek a nemzetközi hálózati munkában.

Az Eurotransplanttal való előzetes együttműködési megállapodás megkötéséből adódóan a módosítások a transzplantáció kérdését is érintik. Ennek köszönhetően az államtitkárság szerint “egyrészt minőségbeli javulást eredményez a hazai szervátültetésben, másrészt a betegek gyorsabban jutnak megfelelő szervhez”.

A “salátatörvény” rendelkezik továbbá arról is, hogy a jövőben a csecsemőt gondozó vér szerinti apa, a gyám, vagy az örökbefogadó férfi is jogosult lesz terhességi-gyermekágyi segélyre, amennyiben az anya halála, vagy egyéb ok miatt gyermekét nem tudja gondozni.

Mindezek mellett az önálló orvosi tevékenységről szóló törvény módosításával megújul a praxisjog intézménye. Az egészségügyi államtitkárság célja, hogy megerősítsék a partnerséget az önkormányzat és a háziorvos között. “A háziorvosi rendszer humánerőforrás krízisét kiküszöbölendő a tárca újra vonzóvá kívánja tenni a háziorvosi pályát, a rendszerbe belépőknek ezért segítséget nyújt a praxiskezelő létrehozásával” – hangsúlyozta az államtitkárság.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.