Belföld

Indulhat a felvételi

Csütörtökön kezdődik a 2012 szeptemberében induló képzések jelentkezési időszaka. A lényeges információk azonban várhatóan a januári kiegészítésben lesznek.

A felvételizőknek két hónapjuk lesz eldönteni, melyik egyetemet, főiskolát választanák. A 2012. szeptemberben induló alap-, egységes, osztatlan képzésekre, mesterképzésekre és felsőfokú szakképzésekre lehet jelentkezni. A diákok korlátlan számú helyet jelölhetnek meg. Az eljárás részletes szabályait, tudnivalóit a csütörtökön megjelenő Felsőoktatási felvételi tájékoztató tartalmazza, amely a megjelenést követően a felvi.hu-n is elérhető lesz.

Két kötet lát napvilágot, az egyikben az alap-, egységes, osztatlan képzések és a felsőfokú szakképzések, míg a másikban a mesterképzések szerepelnek. A szabályok és tudnivalók mellett a kiadványok tartalmazzák a 2012 szeptemberében induló képzések listáját is, amely szintén elérhető lesz a honlapon az Egyetemek, főiskolák menüpontban. Az eljárás során csak a tájékoztatókban meghirdetett képzésekre lehet jelentkezni.

A jelentkezési határidő: 2012. február 15. Kérelmet beadni kétféleképpen lehet majd, hagyományos jelentkezési lapon, amely beszerezhető a tájékoztatóból, az ügyfélszolgálaton, illetve a képzéseket meghirdető egyes felsőoktatási intézményekben, vagy elektronikusan, az e-felvételi rendszerén keresztül.  A korábbi évek felvételi statisztikáról a felvi.hu Ponthatárok, rangsor menüpontjában, a pontszámításról a Pontszámítás részben, míg az egyes szakokról a Szakok, képzések pontban található bővebb információ.

Az Oktatási Hivatal és a felsőoktatási intézmények előre láthatólag 2012. július 24-én határozzák meg a ponthatárokat és ekkor hozzák meg az úgynevezett besorolási döntést, amely alapján kiderül, ki melyik intézménybe jutott be.

Januárig várni kell?

Hiller István (MSZP) a felsőoktatási felvételi tájékoztató megjelenéséről kérdezte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt. Mint mondta, úgy tudni, idén késik a lényegi információkat tartalmazó tájékoztató, de nem technikai okokból, hanem azért, mert nem tudják kiszámolni, mi mennyibe kerül a felsőoktatásban, így viszont nem tudnak majd tájékozódni az érettségiző-felvételiző fiatalok. (A jelenleg hatályos felsőoktatási törvényben az szerepel, hogy minden év december 15-én kötelező megjelentetni a tájékoztatót. Januárban adják ki a tájékoztató kiegészítését, amelyben a december 15. óta akkreditált új szakok, vagy épp az azóta történt változások szerepelnek.)

Válaszában Hoffmann Rózsa közölte: a törvény szerint a tájékoztatónak december 15-ig kell megjelennie, és ez meg is fog történni, ugyanis a kiadvány már a nyomdában van. A tájékoztató rögzíti majd, milyen szakok indulnak a felsőoktatási intézményekben, továbbá a jelentkezés és a pontszámítás módját is, ám az egyes intézményekre lebontott képzési helyeket és az önköltség mértékét – az új felsőoktatási törvény miatt – valóban csak a pótkötet tartalmazza majd, amely a tervek szerint január közepén jelenik meg. (Így viszont a diákoknak egy hónappal kevesebb idejük lesz a döntésre a február 15-ei határidőig.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik