Belföld

Dajcstomi kirúgatná a hamisító köztévéseket

A Fidesz európai parlamenti képviselője ugróiskolát rajzol az MTI elé, ha a közmédia nem bocsátja el a Lomnici Zoltánt kiretusáló, egyelőre ismeretlen tévéseket.


Fotó: MTI / Illyés Tibor

“Ha az Index értesülése megfelel a valóságnak és vágóval és a napi felelős szerkesztővel együtt nem rúgják ki 12-24 órán belül az MTVA nevű akármiből ezt az ‘MTI Hircentrum egyik munkatársát’, akkor szombaton szines krétával ugróiskolát rajzolok az MTI főbejárata elé az aszfaltra!! Komolyan, és ez még csak a kezdet!” Szó szerint ezt írja Deutsch Tamás mikroblogján a Twitteren. A Fidesz európai parlamenti képviselője egy keddi hírre reagált, melyre az Index egyik olvasója hívta fel a portál figyelmét. Eszerint az MTV és a Duna Tv egyik tudósításában kiretusálták a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét, Lomnici Zoltánt a képernyőről. Az Indexnek nyilatkozó köztévés források azt állítják, hogy Lomnici régóta tiltólistán van náluk. A Híradókat készítő MTI Hírcentrum vezetőségének utasításai szerint, ha nem feltétlenül muszáj, akkor nem lehet őt mutatni vagy megszólaltatni.

Az ügy hátterében állítólag egy korábbi pozícióharc áll Lomnici és egy főbírójelölt között, aki közeli kapcsolatban áll az MTI Hírcentrum egyik munkatársával. A lap szerint a vágót és a napi felelős szerkesztőt vonhatják felelősségre az ügyben. Deutsch Tamás Twitter-üzenetében viszont arra utal, ez utóbbi két tévésen kívül, az említett „egyik munkatárs”-at is el kellene bocsátania a közmédiának.


Volt Lomnici, nincs Lomnici (Fotó: Index)

Az ügyhöz, ha nem is szorosan, de hozzátartozik egy korábbi MTI-s hírhamisítás ügye, mellyel kapcsolatban az egyik közmédiás szakszervezet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz fordult és belső vizsgálatot kezdeményezett. Amint arról a Hír24 korábban beszámolt – az azóta hír- és háttérműsorok főszerkesztőjévé kinevezett – Papp Dániel riporterként hamis színben tüntette fel a Daniel Cohn-Bendit zöldpárti politikus magyarországi látogatásán történteket. Papp Dániel tudósításában, melyet az MTV április 1-jei esti híradójában adtak le, az hangzott el, hogy az Európai Zöldek frakciójának társelnöke nem válaszolt a kérdésre, amely szerint demokratikus értéknek tartja-e kiskorúak szexuális tárgyú megközelítését. Az Index birtokába került videóból azonban kiderült, hogy a híradós anyagot meghamisították, ugyanis Cohn-Bendit válaszolt az MTV kérdésére. Sőt, a köztévé videótárába is felkerült anyag sugalmazása ellenére, nem közvetlenül a kérdést követően, hanem attól számítva fél óra múlva állt fel és ment ki a teremből, mivel indult a repülőtérre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik