Belföld

Szalma Botond: Nem lennék a Fidesz csicskája

Egy tengerészt választott a KDNP budapesti első emberének. Szalma Botond a másság elfogadását és a női kvótát erősítené, ugyanakkor egy-két koki a tanártól szerinte is belefér. Interjúnkban szóba került az önállóság, a bunkóizmus és hogy miért csicskázta le Bartók Bélát.


“Sarkosan gondolkozom néha.” Fotók: Neményi Márton

Önben tisztelhetjük a KDNP fenegyerekét?

Fogalmazzunk úgy, hogy más vagyok.

Nocsak.

A demokrácia egyik lényege, hogy megpróbáljuk elfogadni a másságot. Valóban sarkosan gondolkozom néha – talán a szakmámból kifolyólag, végül is tengerész az alapvégzettségem, az egyenes beszédhez szoktam. A tengeren nincs maszatolás vagy mellébeszélés, az ott életekbe kerülhet.

Úgy tetszik, a magyar politikában kevés a Popeye.

Könnyen lehet, hogy én megyek a jó sávban, a többiek pedig a menetiránnyal szemben. Ráadásul az elmúlt húsz év alapján egyértelmű, az embereknek elegük lett a maszatolásból. Nem véletlenül fordulnak el egyre többen a politikától. Visszatérve: a kontraszelektáltakat valóban zavarom, hiszen nem a politikából élek, van három diplomám, és az idén húszéves cégem rendesen fizeti az adót. Más vagyok a KDNP-n belül is, mert úgy vélem, hogy a hölgyeket jobban be kell vonni a politikába.

A KDNP nem épp a toleranciájáról híres.

Gondolataim abszolút népszerűek a szimpatizánsok körében. Olyan ez, mint a nyolcvanas években a sorkatonaság. Mindenki lázadozott, de amikor fel kellett állni, hogy változtassuk meg a dolgokat, az egész századból mindössze ketten vettük a bátorságot. Most is a folyosón, meg a vécében ütögetik a vállamat, hogy nagyon jó, csak így tovább.

Milyen ügyekben lázadozik?

Nem nagy dolgokra gondolok, „csupán” pártépítésre, önálló arcra.

Semjénék mit szólnak ezekhez az ötletekhez?

Az elnök úrnak semmi baja nincs ezekkel. Jó a viszonyunk, ő kért fel alelnöknek is.

“Senki ellen nem kampányoltam.”

Rögtön azután, hogy ön Semjén jelöltjével szemben lett budapesti elnök.

Tiszta versenyben győztem le Rétvári Bencét. Persze akadtak, akiknek nem tetszett az eredmény, Semjén Zsolt ennek ellenére engem kínált meg az országos alelnöki poszttal. Én senki ellen nem kampányoltam, tiszta a lelkiismeretem. Amúgy sincsenek ellenségeim, legfeljebb ellenfeleim. Még egy újpesti szocialistára is csak mint ellenfélre tekintek.

Hogyan tekint egy újpesti fideszesre? Hiszen tüntetést szervezett a kerületi Fidesz ellen.

Az ellen demonstráltunk, hogy koalíciós partnerünk szép csendben visszahívott minket az önkormányzat gazdasági bizottságából. Pedig mi megpróbáltunk becsületesen politizálni. Tudomásom szerint azért kerültem a testületbe, hogy a közpénzre vigyázzak, nem azért, hogy gombot nyomogassak. Nekem a bajtársaim a fideszesek, ha kell, akár Orbán Viktort is a hátamra veszem és cipelem, de ez nem azt jelenti, hogy a csicskájuk lennék!

A KDNP tele van Fidesz-tagokkal.

Ellenzem a kettőstagságot – tiszteletben tartva, hogy Orbán Viktorék mentették meg a KDNP-t.

Már megmenekültek? Egyáltalán: léteznek?

A víz fölött tartjuk a fejünket, látszunk. Kérdés persze, hogy a következő választásokon meg akarjuk-e méretni magunkat önállóan. Nekem az a véleményem, hogy kéne.

Manapság botrányosan demonstrálják az önállóságukat: a hoffmanni oktatáspolitikában.

Csak az áskálódást kéne abbahagyni, engedni Hoffmann Rózsát és Gloviczki államtitkár urat dolgozni.

“El kéne viselni

Másfél éve hagyják őket. Tán pont ez a probléma.

Ha valóban hagyták volna, már rég túl lennénk a reformon. Lehetetlen úgy dolgozni, hogy a saját oldalról száznál is több módosító javaslattal szednék szét a törvénytervezeteket. El kéne viselni, hogy Hoffmann Rózsa felel az oktatásért és nem Pokorni úr.

Az egészségügy átalakítása sem dübörög.

Pedig Szócska Miklós államtitkár és az őt segítő Velkey György, a Bethesda Kórház vezetője is a terület elismert szakértője. Jót akarnak ennek az országnak.

Az kevés. Azt amúgy jól látjuk, hogy ön számos kérdésben vitában áll a KDNP felső vezetésével?

Tudomásul kell venni: ha nem építünk önálló arcot, hat-nyolc év múlva nem leszünk.

Szóval vitában áll Semjénékkel. Nem tart attól, hogy a fejére koppintanak?

Szemtől szemben nem koppintanak a fejemre. A hátulról támadókkal meg nem foglalkozom. Az utca emberének tudnia kell, egyes ügyekben mi a karakteres véleményünk.

Párttársa, Michl József a karakteresség és a koppintás híve is: úgy alakítana a köznevelési törvényen, hogy egy-két koki és fülcsavarás még beleférjen az oktatásba. Ez belefér a kívánatos KDNP-imidzsbe?

Én is voltam gyerek, nekem sem ártott, ha néha megcsavarták a fülemet vagy kaptam egy körmöst a tanártól. Nem azt mondom, hogy a testi fenyítés bármilyen formában is helyes lenne, de meg kell kérdezni a tanárokat, fegyelmezetlen osztályokban mennyire lehetetlen oktatni. Erősebb eszközök kellenek a tanároknak. Legyen joga a gyereknek tanulni, a tanárnak pedig tanítani!

“Túl sok joga van a diáknak”

Az alapvető emberi jogok közé tartozik a méltósághoz való jog – ami tanárt és diákot is megillet. Ettől még nem kell kivenni a gyerekbántalmazást tiltó passzust.

Továbbra is azt mondom, túl sok joga van a diáknak, miközben a tanárnak semmi. Persze a gyerekek kulturálatlanságán ez sem sokat segít.  Elharapózott a bunkóizmus az országban.

Bunkóizmus? Ön lecsicskázta Bartók Bélát, az újpesti Fidesz-frakció vezetőjét.

Igen, mert ez volt a véleményem. Egyik nap nemmel szavazok valamire a Fidesz ellenében, mire másnap vissza akarnak hívni a bizottságból. Ez tűrhetetlen.

Még szerencse, hogy a volt polgármester életjáradékát, pontosabban kamudíját egységesen szavazták meg.

Én ellene szavaztam. Higgye el, Derce Tamással toltunk ki a legjobban, az ő nimbuszát romboltuk. Ráadásul Újpest nem a Brunei Szultánság, és közpénzekkel nem lehet így bánni.

Ön az első Orbán-kormány alatt a Mahart vezérigazgatója volt, nevét offshore ügyekkel hozták összefüggésbe.

1999 és 2001 között voltam vezérigazgató . Akkoriban a Mahartnak öt-hat offshore cége volt, a cégeket a kinevezésen előtt évekkel alapították, én bezártam egy részüket. Minden hajóhoz egy céget rendeltek – praktikus megfontolásból, hogyha egy hajó bedől, ne rántsa magával az egész céget. Ezt nyugaton is így csinálják. Én azt mondtam, ne legyen öt cég, elég egy.  Megjegyzem, a Mahart állami vállalat, a nyeresége is az államé.

Miért rúgták ki?

Az ÁPV Rt. akkori vezérigazgatójával, Faragó Csabával – aki most nagykövet Szingapúrban – nem értettünk egyet a cég vezetésében. Ő volt az erősebb, mennem kellett. Ma sem irányítanám másként a Mahartot, ma is kirúgnának.

“Felelősök pedig nincsenek”

Az országos hajózási szövetség elnökeként nem érzi úgy, mintha a magyar hajózás mostohagyerek lenne?

Az egész közlekedéspolitika a mostohagyerek. Még közlekedési miniszter sincsen.  Négyéves választási periódusokban gondolkozva lehetetlen tervezni a közlekedésben. Egy hajóvásárlás fél évszázadra szóló befektetés.

Ez lassan négyes metrói időtáv. Mikorra valósulhat meg, hogy egy BKV-bérlettel hajózhassunk Budapesten?

Ahhoz előbb le kell jutni a rakpartra, kell tudni parkolni, biciklit láncolni, és szükség van közösségi közlekedésre alkalmas hajókra.

A magyar tengerhajózásnak végleg vége?

Teljesen. Az orosz államadósságból kapott tengerjáróinkat eladtuk, az utolsót éppen én. De a pénzt nem forgattuk be új hajókba, hanem felélte azt az állam. Nézze meg a három M-betűs cégünket. Mahart, Malév, MÁV – eladták ezeket kilóra, felelősök pedig nincsenek.

Negyedik kerületi képviselőként Újpest-drukker?

Hatéves koromban voltam először meccsen, Győrben. Tisztelem a Fradit, a nemzet csapatának tartom, újpestiként a lila-fehéreket is figyelem, de mindig ETO-drukker maradok. Megtanultam, hogy az életünk során nem cserélünk csapatot, hitet, hazát.

Pályakép
Szalma Botond 1959-ben született Budapesten. 18 évesen kezdett a Mahartnál, matrózként volt kormányos és tengerésztiszt, 40 éves korára a cég vezérigazgatója lett. Diplomáit a Műegyetemen, a Külkereskedelmi Főiskolán és a Közgázon szerezte. Szerelt hajót Szingapúrban és adott el magyar tengerjáró hajót 6 millió dollárért – utóbbit, mint Mahart-vezér. Újpesten él, nős, három gyermeke van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik