Belföld

Gyurcsány: Orbán két forgatókönyve

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint bármelyiket is választja a kormányfő, előrehozott választás lesz.

Gyurcsány Ferenc legfrissebb Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy az „első forgatókönyv Európa felé visz”, a második „meghosszabbítja a nemzetvédő háborúskodás rémálmát”, de mindkettő „hatalmas áldozatot fog követelni, mert ki kell fizetnünk az elmúlt másfél év gazdasági tévútjának hatalmas árát”.

I. forgatókönyv

A kormány felismerte, hogy gazdaságpolitikája tarthatatlan, ezért gyökeres fordulatot hajt végre, helyreállítja a gazdasági alkotmányosságot, visszaadja az Alkotmánybíróság elvett jogköreit, a régi szabályok szerint felállítja a Költségvetési Tanácsot, kivezeti a különadókat, elejét veszi a végtörlesztés további kiterjesztésének, megállapodást köt az IMF-fel. Az új gazdaságpolitika egy sor szociális és politikai nehézséget okoz, de a Fidesz belátja, hogy nincs más út. Hitelessége maradékának megőrzéséhez az új programhoz új felhatalmazást kér, ezért a kétharmados törvények megalkotása után tavaszra előrehozott választást ír ki.

II. forgatókönyv

A kormány felismerte, hogy a világ rárontott a magyar nemzetre, spekulánsok támadták meg hazánkat. Időnyerésként tárgyalást kezdeményezett az IMF-fel, de tudja, a megállapodáshoz változtatni kell gazdaságpolitikáján, aminek súlyos szociális, politikai következményei lehetnek. De ez egyben a „nemzeti út” feladását, az „erős Magyarország” álmáról történő lemondást is jelentené, amit nem engedhet. „Ezért kiélezi a vitát az IMF-fel, a végén nem köt megállapodást, hanem a „nemzeti szabadságharc” folytatásához kér támogatást a választóktól egy előrehozott választásokon”.

Gyurcsány Ferenc – saját forgatókönyvei alapján – mindkét esetben előrehozott választásokat jósol, de a különbség szerinte óriási, hiszen „az első esetben van értelme az áldozatnak, Magyarország újra magára találhat, a második pedig törvényszerűen gyors vereségbe torkollik. Az ország és a Fidesz is összeomlana egy éven belül. Igaz, Orbán elkerülhetné a beismerést, hogy tévútra vitte az országot. Vajon a beismerés helyett választaná a bukást? Vagy a beismerés önmagában is bukás? Ez Orbán legsúlyosabb dilemmája – zárja írását a volt kormányfő.

Mint korábban megírtuk, Török Gábor politológus szintén úgy vélte, „a sarkalatos törvények elfogadása után előrehozott választások jöhetnek”, amit nemcsak a fideszes politikusok, hanem elemzők is cáfoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik