Belföld

Jóban kell lenni az IMF-fel

Nem ajánlja a konfliktuskeresést a nemzetközi szervezetekkel Töröcskei István.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nemrég kinevezett vezérigazgatója szerint Magyarországnak jóban kell lennie az összes nemzetközi szervezettel. Az ÁKK vezére a Magyar Nemzetnek adott interjúban úgy véli: az úgynevezett fogyasztói társadalom végnapjait éli, a kialakult túltermelési válság bedőlt, sok tennivalója van a kormánynak ahhoz, hogy megtalálja a kitörési pontokat.

A tőkéért folyó versenybe minden országnak be kell szállnia, mert a források oda mennek, ahol a legnagyobb biztonságot és a legkedvezőbb feltételeket találják. „Mi egy kis ország vagyunk. Nekünk mindenkivel jóban kell lennünk, nem pedig a konfliktust kell keresnünk” – teszi hozzá az interjúban.

Töröcskei István szerint a magyar gazdaság helyzete erősebb forintot indokolna, az ideális árfolyam 270-280 forint között lenne eurónként, de a „piac nem nálunk van”. Az árfolyammal kapcsolatos döntések nagy része nem is Magyarországon születik, és sokszor azon múlik, hogy „el tudjuk-e hitetni: érdemes-e Magyarországba pénzt fektetni vagy sem” – mondta a Magyar Nemzetnek az ÁKK-vezér, aki egyike volt azoknak a közgazdászoknak, akikkel Orbán Viktor pénteken tárgyalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik