Belföld

Rogán: három nagy kihívást hoz a jövő év

Az IMF-fel kötendő megállapodás kiszámíthatóvá és kezelhetővé teszi a költségvetés kockázatait – véli a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

2012 az óvatos növekedés éve lesz – mondta az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke Budapesten, a Republikon Intézet konferenciáján.

Rogán Antal szerint a növekedési kockázat – amelynek kezelése a magyar gazdaságpolitika feladata – leginkább abból adódik, hogy a magyar export szempontjából fontos célországok gazdasági növekedése bizonytalan, miközben az export adja a magyar gazdasági növekedés motorját.

A belső keresletet ugyan „megtámasztotta” a kormány a személyi jövedelemadó-rendszer átalakításával, de nem bővült a fogyasztás. Az árfolyam- és kamatkockázatokat csak úgy lehet kezelni, ha ezekre „kvázi, biztosításokat” kötünk, „ezért kell a Nemzetközi Valutaalappal egy új megállapodást kötni” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Hozzáfűzte: az egyezség ezeket a kockázatokat 2012-ben „kiszámíthatóvá és kezelhetővé” teszi.

Októberig zárolják a tartalékot

Rogán Antal beszélt arról is, hogy a kormány jelenleg 1,5 százalékos GDP-bővüléssel kalkulál 2012-re, ugyanakkor pontosan nem tudható, hogy mekkora lesz a gazdasági növekedés üteme. A költségvetés egy százalékos differenciát képes kivédeni, mert nagyon magas tartalékokkal rendelkezik.

A parlament jövő keddi ülésén dönt arról, hogy a jövő évi költségvetésben lévő tartalékokat szeptember 30-ig zárolják. Erre azért van szükség, hogy ha bármelyik kockázat beáll, akkor ezek a tartalékok legyenek azok, amelyek segítik a 2,5 százalékra tervezett deficit tartását. Ezen a téren szerinte nincs is olyan hatalmas vita, a Valutaalap és az Európai Unió előrejelzései a 2,5-2,8 százalékos sáv közé jövendölik a hiányt.

Mi lesz a válságadókkal?

A frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta: a válságadókat akkor lehet kivezetni, ha a Széll Kálmán Tervet következetesen végre tudják hajtani, 2012 egyik legfontosabb kihívása éppen az, hogy  a magyar gazdaságpolitika érdemben végigvigye a tervben megfogalmazott lépéseket.

Az ország számára hosszú távú probléma lesz a külső eladósodottság, én nemcsak az állam, hanem a háztartások és a vállalati szektor részéről is – mondta Rogán Antal, hozzátéve, hogy idehaza van a svájci frankban kihelyezett hitelállomány 10 százaléka.

Békesi László nem osztja Rogán optimizmusát, szerinte a Fidesz gazdaságpolitikája a görög úthoz vezet, az eddigi lépések a terheket átterelik a jövőbe. Az ex pénzügyminiszter véleményéről itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik