Belföld

Felcsuti: káros Orbánék vitézkedése

Az első Orbán-kormány döntésének következménye az, ami a lakosság devizában történő brutális eladósodásához vezetett - mondta Felcsuti Péter.


Fotó: MTI

A 2006-os évet követően már bizonyos pénzügyi körök felismerték a devizahitelezésben rejlő súlyos kockázati tényezőket, ám a további hitelezés megakadályozása a számos kiskapu miatt gyakorlatilag lehetetlennek bizonyult, amelyet jól példáz a két szomszédos ország, Románia és Horvátország korlátozó intézkedéseinek sikertelensége – mondta a Bankszövetség egykori elnöke a Klubrádióban.

Értelmetlennek és egyben károsnak nevezte az elmúlt másfél évben bemutatott vitézkedő gazdaságpolitikát. Felcsuti Péter úgy véli, az eddigi gyakorlat szerint a hazánkban működő nagy külföldi bankok leányvállalatai a betétként befektetett összeg másfél vagy akár kétszeresét is hajlandóak voltak hitelezésre fordítani, köszönhetően az anyavállalat feltőkésítésének. Ám a bankszektort sújtó drasztikus intézkedések – végtörlesztés, bankadó – miatt plusztőke nem fog áramlani a hazai gazdaságba, és hitelkeretként csupán annyi áll rendelkezésre a magyar vállalkozók részére, amennyit a betétesek bent hagynak a bankban,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik