Belföld

A kormány az időt húzza az IMF-ügyben? Elemzői vélemények

Közel sem biztos, hogy a kormány valóban megállapodna a valutaalappal, kevesebb is elég lenne - vélik külföldi szakértők.

“A magyar kormány új típusú együttműködésre törekszik az IMF-fel, hogy javítsa a Magyarország iránti befektetői bizalmat és biztosítsa a gazdaság növekedését” – közölte tegnap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A Bloomberg hírügynökség a tárcát idézve latolgatja a kormány szándékait.

Az ilyen típusú megfogalmazás felveti a kérdést: vajon mit akar a kabinet, komolyan gondolja-e, hogy megállapodásra törekszik az IMF-fel – mondja Balise Antin, a Los Angeles-i TCW Group feltörekvő piaci befektetésekkel foglalkozó elemzője. A szakértő nem hagyja figyelmen kívül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elhatárolódott a Valutaalap segítségétől, mert az zavarta volna a kormány “nem konvencionális” gazdaságpolitikájának folytatását. Matolcsy György gazdasági minisztertől azt a megjegyzést idézik, miszerint az IMF segítségének elfogadása a gyengeség jele lenne.

Időhúzás következne

Magyarország a török példa követésére készülhet, amely azt jelenti, hogy végtelen hosszúságúra nyúló tárgyalásokat kezd az IMF-fel anélkül, hogy végül megállapodást kötne – véli Tim Ash, a brit RBS feltörekvő piaci vezető elemzője és Peter Montalto, a Nomura szakértője. Törökország másfél éven át tárgyalt a valutaalappal egy készenléti megállapodásról, majd 2010 márciusában közölte, hogy nincs szüksége segítségre – derül ki a Napi Gazdaság elemzéséből.

A hírügynökség Martonyi János külügyminiszter tegnapi, InfoRádióban elhangzott mondatait is kommentálja, miszerint elővigyázatosságból van szükség az IMF-megállapodásra, és nem hitelmegállapodásról van szó, s ez egyfajta biztosításnak felel meg.

Az ügy furcsasága, hogy olyan példa nincs, amiről Martonyi miniszter beszélt – az Fn24.hu elemzése itt olvasható.

Nehéz tárgyalások jönnek

Jelentősen csökkentené a magyar kockázati felárakat, ha a kormánynak sikerülne megállapodásra jutnia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), de a tárgyalások várhatóan nehéznek bizonyulnak – vélekedtek az új típusú együttműködést célzó tárgyalási szándék bejelentéséről pénteki helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Commerzbank pénzügyi elemzői szerint az eddigi kormányzati nyilatkozatok olyasféle elővigyázatossági egyezmény lehetőségére utalnak, mint amilyen Románia és az IMF között fennáll. Ez nem jelent közvetlen pénzfolyósítást, de lehetővé tenné az IMF-támogatást, ha a magyar kormánynak hirtelen nagyobb finanszírozási szükségletei jelentkeznének.

A Commerzbank szerint egy ilyen “biztosítási megoldás” valószínűleg önmagában hozzájárulna a magyar kockázati felárak jelentős eséséhez, és ha “reális” megállapodás születik az IMF-fel, “ki van kövezve az euró forintárfolyamának lefelé vezető útja is”.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni elemzői szerint egy hiteles IMF-programmal Magyarország elkerülheti a mind lassabb növekedéshez társuló egyre erősebb költségvetési megszorítások “ördögi spirálját”, de a megállapodásig várhatóan nehéz tárgyalások vezetnek.

“Nagyon kínos”

A befektetők szempontjából egy IMF-megállapodás lehet a legjobb módszer arra, hogy Magyarország kikeveredjen az eurózóna válsága és a gyenge hazai gazdaság okozta pénzügyi spirálból – írja a Financial Times szerkesztőségi blogja. Hozzáteszik: Orbánnak ez viszont “nagyon kínos” lehet, hiszen pont ő kötelezte el magát egy független gazdaságpolitika mellett. Az IMF-hez való visszatéréssel kapcsolatos nyomás “elsöprő” lehetett, “egyébként egy olyan politikai harcos, mint Orbán Viktor, sohasem adta volna meg magát”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik