Belföld

Olyan IMF-hitel nincs, amit mi akarunk

A külügyminiszter által említett lengyel példa nem állja meg a helyét, az elővigyázatossági hitel Macedónia szintje.

A külügyminiszter szerint csak elővigyázatosságból van szükség új megállapodásra az IMF-fel. “Ez egyfajta biztosításnak felel meg” – mondta a tárcavezető az Inforádió Aréna című műsorában. Martonyi János külön kiemelte: nem hitelmegállapodásról van szó, hanem olyan egyezségről, amit az IMF más államokkal, például Lengyelországgal is kötött.

Az új típusú együttműködést a miniszter – szó szerint – elővigyázatossági megállapodásnak nevezte. A tárgyalások ilyen megállapodás megkötésére irányulnak, a feltételek és követelmények majd még eldőlnek – tette hozzá. Martonyi János szerint ilyen elővigyázatossági megállapodást az IMF vezetője néhány napja ajánlott az országoknak egyfajta biztosítékként. (A valutaalap itteni delegációjának vezetője előzőleg cáfolta, hogy bármilyen támogatással kapcsolatban megkereste volna az IMF-et a magyar kormány.) Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egyébként csak péntek délelőtt jelenti be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának, hogy Magyarország egy biztosítás típusú megállapodást szeretne kötni az IMF-fel – közölte Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta: a magyar gazdasági önállóság továbbra sem lesz korlátozható.

Az ügy furcsasága, hogy olyan példa nincs, amiről Martonyi miniszter beszélt. A lengyelek 2009 tavasza óta háromszor valóban kötöttek megállapodást a valutaalappal. A Varsó által igényelt úgynevezett (Flexible Credit Line) rugalmas hitel megállapít egy szükség esetén lehívható összeget, a központi bank tartalékát növelő hitel. Célja, hogy növelje az ország védettségét. Az IMF rugalmas hitelt azonban olyan országnak ad, amelynek erős a gazdasága, politikája megfelel az általánosságban elvárt feltételeknek, tehát elemzők szerint a korábban szabadságharcot hirdető kormánynak ez minden bizonnyal komoly igazodást jelentene.

Magyarországnak jelenlegi állapotában valóban nagyobb esélye lenne a Martonyi János által említett úgynevezett elővigyázatossági hitelre (Precautionary Credit Line). Ezt azonban nem a lengyelek, hanem azok az országok kapják, amelyek nem felelnek meg a rugalmas hitelkeret szabványos feltételeinek, vagyis azt az IMF az olyan kevésbé fejlett országoknak biztosítja, mint Macedónia. Az mindkét hitelfajtára igaz, hogy a rendelkezésre bocsátott összeg lehívása nem kötelező, csak lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik