Belföld

Távozik-e Orbán Viktor?

Az ellenzéki pártok egyhangúlag a kormány kudarcaként értékelik az IMF-együttműködést.

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön közleményben tudatta, hogy az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutalappal.

Az MSZP a kormányzati gazdaságpolitika bukásának beismeréseként értékeli a lépést. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető azt mondta: a jelenlegi helyzetben elkerülhetetlennek tartják az IMF-megállapodást. “Jobb későn, mint soha” – fogalmazott, hozzátéve, kár az elmúlt másfél évért, “az országnak, az embereknek nagyon sokba került ez az ámokfutás, emberek millió fizettek százezrekkel többet a dilettáns gazdaságpolitika miatt”.

A párt elnöke szerint fel kell tenni a kérdést, hogy a kormányfő és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, akik e gazdaságpolitikáért felelősek, levonják-e a szükséges következetést. “Várjuk, hogy Orbán Viktor tartva ígéretét az IMF-szerződés megkötése után távozik-e posztjáról” – mondta arra utalva, hogy a Népszabadság keddi számában azt írta: zárt körben a miniszterelnök korábban állítólag célzott arra, hogy “ha az IMF visszajön, én el…”.

A Jobbik értékelése szerint a kormány valószínűleg egy új, készenléti hitelkeret-megállapodást köt az IMF-el, vagyis “az eddigi ígéreteit megszegve, kudarcos gazdaságpolitikájának köszönhetően visszakuncsorgott az IMF-hez és ismét a valutaalap kegyeit keresi” – nyilatkozta Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Vona Gábor pártelnök szerint a jelenlegi helyzetben egyetlen elfogadható politikai lépés képzelhető el, Orbán Viktornak és kormányának le kell mondania, s ki kell írni az előrehozott választásokat.

Mint írta, “a mai napon megbukott az Orbán-kormány. Egyértelművé vált, hogy az a másfél éves megszorító politika, amellyel a kabinet szinte minden ágazatot és társadalmi csoportot kivéreztetett, értelmetlen áldozatvállalásra kényszerítette az embereket. Ma ugyanott tartunk, ahol a kormány megalakulásakor voltunk.”

Az LMP szerint miután az utóbbi napokban látszott, hogy a magyar gazdaság nagyon súlyos helyzetben van, végre Orbán Viktor miniszterelnök is belátta, hogy egy országgal nem lehet hazárdjátékot játszani. Vágó Gábor úgy véli, ezek után Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek távoznia kell. Az ellenzéki szóvivő feltette a kérdést: “ha jött az IMF, akkor valóban elmegy Orbán Viktor?”

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egyetért a kormány azon törekvéseivel, hogy minden eszközzel megőrizze az ország stabilitását és csökkentse kiszolgáltatottságát – mondta Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője, aki szerint aforint erősödése is jelzi a lépés helyességét.

A Fidesz-frakció az MTI érdeklődésére nem kívánt reagálni az IMF-fel tervezett együttműködéssel kapcsolatban

Ajánlott videó

Olvasói sztorik