Belföld

Kovi: Vibrátorért is külföldre fognak járni az emberek

A magyar pornócsászár szerint nonszensz, hogy újra be akarják vezetni a szexipart keményen megsarcoló kulturális járulékot. Interjú.


Fotó: Berecz Valter

Újra beveti a kormány a pornóadót. Az úgynevezett kulturális járulék nem új keletű dolog, ezt a fajta adónemet 2009-ben már egyszer megszüntették, de tavaly az Orbán-kormány ismét napirendre vette és úgy tűnik, jövő januártól megint bevezeti. A nettó ár után fizetendő járulék újraélesztését nemrég úgy kommentálta a fideszes L. Simon László: azért van rá szükség, mert a pornóipar a kulturális járulék 2009-es eltörlésével anélkül jutott jelentős többletbevételhez, hogy “társadalmi hasznossága, illetve elismertsége változott volna”. Neked mi a véleményed a felmelegített kulturális járulékról?

Ha az volt a cél, hogy tönkretegyék vagy illegálissá változtassák a pornóipart, akkor jó az irány. Ha ezek a vállalkozások tönkremennek, akkor az általuk eddig befizetett áfától és egyéb adóbevételektől teljesen elesik a gazdaság. Az árba beépített 27 százalékos áfán felül még 25 százalék pluszadót fizettetni: nonszensz. Vibrátorért is külföldre fognak járni az emberek, nem csak a benzinért. A szexshopok is tönkremehetnek, több száz ember munkája kerülhet veszélybe. Miért pont a szexet adóztatják? Egy olyan film, amiben halomra lövik az embereket, az mehet? Gyilkolni szabad, szeretkezni nem? A válság már amúgy is rossz hatással volt a pornóiparra. Egyre nehezebb belőle megélni. Bár a mi két weboldalunkat, a Goldengate-et és a LUXx Videót még mindig 70-80 ezren nézik, a látogatók már alig tudnak fizetni a prémiumtartalmakért.


Fotó: Berecz Valter

Kik okozzák a legnagyobb gondot? Az amatőr filmesek?

Az amatőrök konkurenciáink, de csak úgy, mint a Volkswagennek a Renault. Nem ugyanaz a közönség. Az internetes kalózkodás azonban sokkal többet árt nekünk. Már a pornóipar is megérzi az illegális letöltéseket. Százalékokat nem tudok mondani, de kemény bevételkiesést okoznak a torrentezők. Nem könnyű kereset a pornó, egyre nehezebb megélni belőle. Ismerek olyan sokat foglalkoztatott, egykor jól kereső modellt, aki ma eladó egy üzletben. Mindenkinek meg kell találni a saját útját vagy így, vagy úgy. Az egyik lány, akivel korábban együtt dolgoztam, múltkor a Facebookon megírta, hogy sminkes lett belőle és kozmetikai szalont fog nyitni. A forgatások során megtetszett neki, ezért belevágott és nekiállt tanulni.

Sokan keresnek meg azzal, hogy szeretnének pornózni?

Mindennap kapok olyan e-maileket, amiben valaki azt írja, hogy ebben a szakmában akar dolgozni. Erre azonban nem mindenki képes. A srácok általában azt hiszik, hogy milyen jó: együtt vannak egy szép lánnyal, esetleg egy sztárral, jól érzik magukat és még pénzt is kapnak érte. Ez azonban nem csak erről szól. Ez szó szerint kemény munka. Itt egy teljes stáb előtt kell teljesíteni. Volt már olyan fiatal srác, aki állította, hogy otthon soha, semmi problémája nem volt, amikor azonban felkapcsoltuk a lámpákat, leblokkolt. Olyan is van, hogy egész napos forgatás után hajnali kettőkor még fel kell vennünk egy pózt. Ezt viszont nem mindenki bírja.


Fotó: Berecz Valter

Sok pornós szerepel a – mondjuk így – hétköznapi médiában. Ez sem segíti a szakmát?

Dehogy. Manapság már nincs így. Michelle Wild volt talán az egyetlen, aki szerepelt egy tévésorozatban. Attól, hogy néhány tévéműsorba meghívnak minket, még nem jelenti azt, hogy a felnőttfilmesek sokat szerepelnek a médiában. Pár évvel ezelőtt más volt a helyzet. Bár ez a szakma sokak szemében egy rossz dolognak számít, Monique Covet, Sandra Iron, Maya Gold, Michelle Wild, Mya Diamond sok fiatal számára példakép volt. Sokan voltak, akik miattuk akartak elkezdeni filmezni.

Vannak tehát kalandkeresők, meg akik szerint a pornó trendi. Mi a helyzet a válság és a gazdasági helyzet miatt bajba jutott, munka nélkül tengődő fiatalokkal?

Mostanában egyre többen találnak meg azzal, hogy nincs pénzük, nincs munkájuk. Azoknak viszont, akik csak a pénzért csinálnák, nem ajánlom ezt a szakmát. Ehhez szív is kell, nem elég, hogy valaki jól néz ki. Voltak olyan tényleg nagyon szép lányok, akikről kiderült, hogy nincs elég szívük a szakmához. Pár film után abba is hagytuk a közös munkát. Már az első találkozásnál ki lehet szűrni, hogy ki alkalmas erre a pályára és ki nem. Nálam nem úgy megy egy casting, hogy „gyere és vetkőzz”. Elbeszélgetünk. Már abból is sok minden kiderül, valaki hogy fog kezet, hogy köszön, hogy beszél, hogy ül le a székbe.


Fotó: Berecz Valter

Sok az érdeklődő és biztos sokan meg is felelnek, de mi a jövő? Hová tart a pornóipar? Internet, mobil, táblagépek vagy maradnak a DVD-k?

A DVD-piac teljesen meghalt, Aki azt hiszi, hogy DVD-kből vagy magazinokból meg lehet élni, az téved. Múltkor láttam egy bevásárlóközpontban, hogy a DVD-ket 199 forintért árulják, összedobálva egy ládában. Nem lehet erre alapozni, új lehetőségeket kell keresni. Mi is sok mindennel próbálkozunk. Egyik weboldalunkon például 10 forintért áruljuk a filmeket. Innen bárki letölthet, és ha akar, saját lemezt készíthet a filmekből. Mindössze 10 forintért. Egy másik újításunk, mely nemsokára elindul, az egész világon egyedülálló szolgáltatást fog nyújtani. Erről azonban egyelőre még nem szeretnék beszélni.

Nehéz lehet a megújuláson gondolkodni egy ilyen gazdasági helyzetben.

Ezért is nonszensz a pornóadó. Én nem azt akarom, hogy ne adózzunk. Nyilván kell, szükség van rá. Csak azt mondom, ha már sokat adózunk, kapjunk is érte valamit. Például a bevételek után befizetett adó egy részét költhetnék arra, hogy megakadályozzák az illegális letöltéseket. Védeni kellene a legális tartalmakat, jogszerűen működő szolgáltatókat. Így még több lenne minden ilyen cég bevétele, még többet adóznának, és mindenki jól járna.

Pornóra, erőszakra, giccsre – a kulturális járulék
A tavaly megszüntetett kulturális járulékot anno „giccsadóként” is emlegették, s számtalan termékre, szolgáltatásra vonatkozott, például ékszerutánzatra, dísztárgyakra, könyvekre, másológépekre és vidámparki szórakoztatásra. Az adóbevétel a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) forrása volt, melyből kulturális célokat, konkrétan például fesztiválokat és turisztikai szempontból is fontos eseményeket támogatott.

A járulékbevételek csökkenése miatt 2008-ban az adó alapját az Oktatási és Kulturális Minisztérium kiterjesztette volna, amelyet immár például az internetszolgáltatóknak is meg kellett volna fizetniük. Ez – a sok tiltakozó hang miatt – végül nem valósult meg.

2010. január elsejétől a kormány eltörölte a kulturális járulékot, azóta a Nemzeti Kulturális Alap forrását az ötös lottó szerencsejáték játékadójának 90 százaléka képezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik