Üzleti tippek

Újabb pofon a vállalkozóknak

tamasne-szabo-zsuzsa
tamasne-szabo-zsuzsa

2011. 11. 03. 10:00

Miközben adóvá keresztelné a munkáltatói járulékokat Rogán Antal, majdnem 7 százalékkal többet is fizettetne a vállalkozókkal.

Korábban a témában:

Szociális hozzájárulási adónak nevezné át a jövő évtől a munkáltatók által fizetendő (27 százaléknyi) járulékokat Rogán Antal fideszes képviselő. Így a 24 százalékos nyugdíjbiztosítási, valamint az összesen 3 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékmegnevezés megszűnne.

Megemelkedne a vállalkozói adóalap

Nem pusztán csak átkeresztelésről van szó. A javaslat szerint a főállású vállalkozóknak legalább a mindenkori minimálbér 112,5 százaléka után kellene saját magukra megfizetni a szociális hozzájárulási adót. Da vajon honnan jött ez a 112,5 százalékos adóalap, és mit is jelent ez pontosan a vállalkozóknak?

Zara László adószakértő szerint valamiféle átlagolás történthetett. Az eredeti tervek szerint ugyanis a főállású vállalkozóknak saját magukra legalább a minimálbér 150 százaléka után kellett volna egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot fizetniük (tb-járulékot nem).

A javaslat miatt ezt a szabályt nem lehetne alkalmazni. Hiszen ha a 3 járulék helyett egy adó lesz, akkor annak célszerű, hogy az adóalapja is egy legyen. Rogán valószínűleg ezért emelné meg a szociális hozzájárulási adó alapját 112,5 százalékra.

Még többet fizethet maga után a vállalkozó

S hogy ez mit jelent? Utánaszámolva kiderül, hogy az új adónál a 112,5 százalékos adóalappal több mint a duplájával nőne a minimálbéren bejelentett főállású vállalkozó saját maga után fizetendő közterhe az eredetileg tervezetthez képest. Ha ugyanis csak az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot kellene a minimálbér másfélszerese után megfizetni, az mindössze 5,55 százalékos tehernövekedést jelentene. A szociális hozzájárulási adó miatt viszont 12,5 százalékkal nőne a befizetendő közteher.

Összegszerűen ez azt jelenti, hogy a tervezett 92 ezer forintos minimálbérrel számolva 24 840 forint helyett legalább 26 220 forintot kellene maguk után fizetniük a vállalkozóknak, ha maradnának a járulékok. A Rogán-féle új adóval viszont minimum 27 945 forintra emelkedne a fizetendő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.