Nagyvilág

Pornóból söpör be pénzt a német egyház

Pornókiadványokat is megjelentet az egyik legnagyobb, 100 százalékig egyházi tulajdonban lévő német könyvkiadó.

A botrányt egy német tematikus hírlevél, a Buchreport robbantotta, amikor közölte, hogy a katolikus tulajdonban lévő Weltbild (magyarul: világnézet) nem kevés pornóterméket ad ki. Az egyház szóvivője szerint a cég igyekszik megakadályozni a „valószínűsíthetően” pornográf anyagok megjelenését. Ugyanakkor egy hívőket tömörítő szervezet azt állítja, hogy már évek óta próbálja az egyházi tisztviselők figyelmét felhívni a meglehetősen profán kiadványokra, 2008-ban egy 70 oldalas dokumentumot juttattak el a püspökségnek, a 30 éve egyházi tulajdonban lévő kiadó megkérdőjelezhető tevékenységéről.

Az Augsburgban székelő cég 6400 embernek ad munkát, évi 1,7 milliárd eurós forgalmat könyvelhet el és a német online eladásokból az Amazon után a legnagyobb piaci részesedés is az övé. A Weltbild uralja a német könyvpiac forgalmának 20 százalékát. A kiadó katalógusában 2500 erotikus témájú kiadvány szerepel. Az egyik alkiadó, amely szintén a Weltbild tulajdona, olyan címekkel szerepel, mint “Nimm mich hier und nimm mich jetzt!” (Tegyél magadévá itt és most!), vagy “Sag Luder zu mir!” (Hívj szajhának!), Anwaltshure (Az ügyvéd szajhája).

A kiadót agresszív piacpolitikája miatt már többször támadták, főleg a kisebb kiadók. Az erotikus témájú anyagok mellett ezoterikus könyvek is megjelennek náluk, ami szintén kissé eltér a hivatalos katolikus irányvonaltól. 2003-ban például kiadták a Da Vinci-kód című, a katolikus egyház titkos ügyleteivel foglalkozó, arról jórészt kritikus hangnemben író könyvet is. A kiadó közleménye szerint mindennapi hivatásuk „a keresztény világnézet terjesztése, a piaci igények és feltételek teljesítése mellett”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik