Belföld

Gyurcsány: Orbán börtönben?

Az államadósság legyőzheti Orbánt – írja a volt kormányfő új Facebook-bejegyzésében.

Gyurcsány ezt azzal magyarázza, hogy a növekedés kisebb lesz a kormány által reméltnél, a gyenge forint megemeli a devizában nyilvántartott államadósságot és egyre magasabb kamatot kell fizetni a most kibocsátott állampapírokért.

Ezek persze csak a közvetlen okok – teszi hozzá a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, aki szerint a háttérben „egy teljesen elhibázott, a világtól és a realitásoktól elforduló, bezárkózásra hajlamos, a nemzetközi együttműködésben, a külföldi befektetőkben, a bankokban ellenséget látó, alapvetően tőke- és piacellenes politika áll”.

Gyurcsány úgy látja, „a gazdasági, és a nyomában járó szociális drámán túl, Orbánnak alkotmányos gondjai is lesznek. Hiszen saját alaptörvénye írta elő, hogy nem növekedhet az ország nemzeti jövedelemhez mért adóssága. Ráadásul bűncselekményt követ el, aki úgy és olyan hitelt vesz fel, amely ennek a szabálynak a megsértésével járna”.

Orbán saját alkotmányával csukatja be önmagát? – teszi fel a kérdést az ellenzéki képviselő, aki szerint a miniszterelnöknek három választási lehetősége van.

„1.) Szembenéz a realitásokkal, és átírja a már benyújtott költségvetést, és újabb százmilliárdokat vesz ki kiadási oldalon, vagy újabb adókkal emeli a bevételeket. Így tartható lenne az államadósság jelenlegi szintje.

2.) Megváltoztatja az új alkotmányt, és módosítja az adósságplafonról szóló részt.

3.) Bízik a csodában, nem tesz semmit, esetleg majd megpróbál magyarázkodni, hogy a 2012-es költségvetésre még nem vonatkozik a 2012. január 1-től hatályos új alkotmány.”

A DK elnöke szerint Orbán egyelőre nem tudja, mit csináljon. „A forradalom halott, a lelkesedés a múlté, a mosolyból lassan vicsorgás lett. A parlamentben még erősnek érzik magukat. Azon túl egyre inkább szégyen a Fideszt támogatni. És ez mostantól így fog menni. A vég közelebb, mint Orbán és mamelukjai hinnék” – zárja írását Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik