Belföld

Gyurcsány: még megmenekülhet Orbán

Gyurcsány Ferenc visszatért a Facebookra és Orbán bukásáról értekezett.

Szerinte „a következő hónapokban komoly bajba kerülhet Magyarország. Az árfolyamok az egekben, nem veszik az állampapírt, megállni látszik a növekedés…”. A volt kormányfő – sokakkal ellentétben – nem hiszi, hogy „miként Olaszországban vagy Görögországban nálunk is pártok széles körének támogatását élvező szakértői kormány kezébe kellene átadni a kormányzás lehetőségét”.

Szerinte a magyar kormány nem vesztette el a cselekvéshez szükséges politikai, társadalmi többségét, „ha akarna, tudna cselekedni”. Magyarországon a kormány gazdaságpolitikájának tragikus iránya okozza a bajt – írja a Demokratikus Koalíció elnöke.

Az ellenzéki képviselő úgy véli: nem erősebb kormány, hanem ésszerű, felelős gazdaságpolitika kellene. „Ha úgy tetszik, Magyarországon nem hatalmi/politikai, hanem szakmai/politikai fordulatra, teljes gazdaságpolitikai irányváltásra van szükség”. Erre jelentős politikai arcvesztés nélkül Orbán kormánya aligha lehet képes.

„Mit tehetne a miniszterelnök? Vagy ragaszkodik eddigi fantazmagóriáihoz és akkor bukni fog ő is, meg az ország is, vagy megteremti a gazdaságpolitikai fordulat politikai feltételeit” és új gazdaságpolitikát vezet be. Gyurcsány szerint politikai feltétel lehet a kormány teljes átalakítása. Ha Orbán ma lép, „akkor ő még megmenekülhet. Ha sokáig vár, akkor a végén neki is mennie kell. És jöhet majd egy új kormány, persze gyaníthatóan a mai kormánypártok támogatásával, amely kormánynak már csak egyetlen dolga lesz: levezényelni a következő választásokig tartó átmenetet, és rendbe tenni mindazt, amit az elmúlt másfél évben elrontottak” – írja a független képviselő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik