Belföld

Várkert: pénz van, terv nincs

Még ebben a ciklusban, korábbról megmaradt uniós pénzekből újítanák fel a romos Várkert Bazárt. Kérdés, mire lesz majd jó.

Úgy tervezik, két és fél év múlva már át is adják az új Várkert Bazárt a lakosságnak. Az optimista képet árnyalja, hogy a Budai Vár tövében fekvő rendkívül elhanyagolt terület felújítására és újragondolására kis túlzással még semmi sem áll rendelkezésre, csak a pénz – tudtuk meg a keddi sajtótájékoztatón. Igaz, akik jelen voltak – a kormányszóvivő, egy kerületi polgármester és egy új, kifejezetten ezért kinevezett miniszteri biztos – eltökélten állították, hogy a Fidesz-kormány (műemlékgondozó hagyományaihoz híven – hangsúlyozták) felméri az állapotokat, kitalálja, mire lehet használni a jobb sorsra érdemes, százötven éves épületegyüttest, megpályáztatja, megtervezteti és kivitelezi azt.


Nézze meg, most hogy néz ki!

Fotó: Neményi Márton

A pénz nagy része elvileg megvan, méghozzá magántőke-mentesen, és még a költségvetéshez sem kellett hozzányúlni – büszkélkedett Zumbok Ferenc miniszteri biztos, aki a Vár rekonstrukciójáért fele. A magántőke bevonása szerinte kockázatos lenne, arról nem is beszélve, hogy ez nem profitorientált projekt, hanem állami küldetés. A majdnem kilencmilliárd forintos beruházást uniós pénzekből finanszírozzák majd, méghozzá önrész nélkül. Olyan összegeket vonnak össze ugyanis, amelyeket más célra már lehívtak az EU-tól, de a vonatkozó projektek időközben meghiúsultak. Ilyen például a Szépművészeti tervezett felújítása, az ebből származó összeg fedezi is az új Várkertbazár felét. Kérdés persze, mit szól mindehhez Brüsszel, de Zumbok szerint ezek nem akkora összegek, hogy uniós jóváhagyásra lenne szükség, bár hozzátette: az egyetlen, ami lassíthatja a munkát, az a bürokratikus huzavona.

Ugyan még nem tudják, mire lesz jó az új Várkertbazár – amelyet megszületése óta egyébként sem használtak ki teljesen, sosem volt a város központi eleme -, de a munkálatok már jövő tavasszal megkezdődhetnek. Zumbokék kulturális és gasztronómiai csomópontban gondolkodnak. Az kívülről, az Ybl Miklós térről is látszik, hogy hatalmas munka lesz – már maga a várfal is vállalhatatlanul elhanyagolt -, de a kormánybiztos kinyitott pár ajtót is az újságíróknak. „Menjenek csak, én nem, rajtam szép ruha van” – mondta, teljes joggal: egyrészt tényleg szép ruha volt rajta, másrészt a bemutatott pavilonokban lazán leforgathatnák a magyar Blair Witch Projectet, vagy a Fűrész következő epizódját.


Horrordíszletek a galériában!

Fotó: Neményi Márton

Az épületek eleve életveszélyesnek tűnnek. Ráadásul azt sem tudni, mi a helyzet alattuk – mesélte Zumbok Ferenc. A területet nagyon régen nem mérte fel senki, így azt sem tudni, az időjárás milyen pusztítást végzett a bazár alatt. A fentiektől függetlenül számítanak rá, hogy az új bazárt 2014 márciusára befejezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik