Belföld

Eltűnnek a félkarú rablók

Közel tízezer pénznyerő automatát már most leadtak az üzemeltetők. A szeptember végén elfogadott módosítójavaslat az érdekképviselet szerint rövid időn belül a teljes piacot romba dönti.

A csőd szélére sodorta az ötszörösére megemelt, Európában is példátlan mértékű játékadó a szerencsejátékkal foglalkozó magyar vállalkozókat – jelentette be a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz). A szervezet szerint a törvény november elsejei hatályba lépésének köszönhetően több mint 10 ezer pénznyerő automatát adtak le az üzemeltetők. A közeljövőben még tragikusabb következményekre számítanak, hiszen mint a közleményben áll, a piac fele már most becsődölt.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke, Schreiber István szerint a gépleadási hullámból előrevetíthető, hogy 1200 magyar vállalkozás mehet tönkre, mert nem tudják kitermelni a nyerőgépek után fizetendő 500 ezer forintos havi fix játékadót.  Az MSZSZ elnöke úgy véli, a nyerőgépek forgalomból való kivonásával egyenes arányban a következő negyedévben mintegy tízezer játékteremként is üzemelő vendéglátóhely szintén megszűnhet, az alkalmazottakat pedig el kell küldeni.  „Az előzetes felméréseink szerint január végére, február elejére minimum 20 ezer munkanélküli kerül majd ki ebből az iparágból annak következtében, hogy az automaták kivonásra kerültek. Tavaszra ez a szám a 30 ezret is elérheti. Ezek az emberek abban a szerencsejáték iparágban dolgoztak, amely az elmúlt húsz évben 60 ezer embernek biztosított állandó munkahelyet” – közölte Schreiber István.

Schreiber elmondta azt is, hogy azoknak a vállalkozásoknak a többsége, akik még nem adták vissza a gépeiket, novemberben fognak szembesülni azzal, hogy nem tudják kitermelni az ötszörös adót. Schreiber kiemelte: a Magyar Szerencsejáték Szövetség elhatárolódik attól, hogy a jelenleg átlátható, szigorúan szabályozott nyerőgépipar mellett kialakuljon a feketepiac a törvények és a játékosvédelem megkerülésére.

Schreiber István lapunknak még szeptember végén, a vonatkozó modósítójavaslat megszavazása után úgy nyilatkozott, okafogyottá válik az adóbevételek számolgatása, mert ilyen terhek mellett az üzemeltetõk 90 százaléka le fogja adni a gépeket, az adóbevétel a nullához közelít majd, mindeközben pedig emberek tízezrei veszítik el a munkahelyüket. Az elnök szerint ez közel 2,3 milliárdos játékadó-bevételkiesést jelenthet a költségvetésbõl havonta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik