Gazdaság

Öt-, hatszoros adókat vetnének ki a játékgépekre

Lázár János és Rogán Antal is zárószavazás előtti módosítót nyújtott be az adótörvényekhez, megemelt számokkal.

A mai mérték öt-, illetve hatszorosára, havi 100 ezer helyett 500 ezer forintra emelné a pénznyerő játékautomaták tételes adóját Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A játékkaszinókban üzemeltetett ilyen gépek adója 120 ezer helyett 700 ezer forint lenne.

Ha az Országgyűlés elfogadja a zárószavazás előtti módosító javaslatot, akkor csökkenthetők a szerencsejáték-ipar káros társadalmi és egészségügyi hatásai, továbbá éves szinten számottevő pluszbevételre tehet szert a központi költségvetés – írja indoklásában a politikus.

Frakciótársa, Rogán Antal január 1-jétől megadóztatná az online szerencsejátékot: bevezetné a távszerencsejáték fogalmát, és a játékokra havi 20 százalékos, a tiszta játékbevétel után fizetendő adót vetne ki.

A távszerencsejáték-szervezés az állami adóhatóság engedélyével végezhető, a Szerencsejáték Zrt.-n kívül más szervezőknek Magyarországon is legális tevékenységgé válik, az engedély 5 évre adható ki, és további 5-5 évre lehetne megújítani. Ennek engedély nélküli szervezését szankcionálni és bírságolni lehetne, utóbbi a javaslat szerint 10-100 millió forintig is terjedhetne.

Rogán Antal javaslata bevezetné a szerveralapú pénznyerő automata fogalmát is, amely esetén a szerencsejáték-szervező a tiszta játékbevétel 33 százalékát fizetné be adóként. Emellett kimondaná, hogy 2011. november 1-jétől az I. és II. kategóriába tartozó játékteremben kizárólag szerver alapú pénznyerő automata üzemeltethető

A kormánypárti politikusok hétfőn nyújtották be zárószavazás előtti módosító indítványaikat az államháztartás stabilitását elősegítő egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz.

Az eredeti, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyezett javaslat módosítaná a szerencsejáték-törvényt úgy, hogy a játéktermekben üzemeltetett pénznyerő automaták tételes adója havi 100 ezer forintról 125 ezerre, míg a játékkaszinókban üzemeltetett ilyen gépekét 120 ezerről 150 ezer forintra emelné november 1-jétől. Emellett bevezetne egy új százalékos adót, amelyet negyedévente kellene megfizetni, de csak a gépenkénti 900 ezer forint feletti – negyedéves – játékbevétel után. Ez az adó 20 százalék lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik