Belföld

Útonállásra kényszerít a kormány

Száz helyszínen korlátozzák a forgalmat péntektől a szakszervezetek. A munka világát érintő törvények ellen tiltakoznak.

Félpályás útlezárással bénítják a közlekedést a szakszervezetek november 4-én 24 órán keresztül az országban több mint száz helyszínen. A LIGA által szervezett akcióhoz csatlakozott a Honvédszakszervezet, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Magyar Szolidaritás Mozgalom (a D-Dayt szervező Akcióegység) is. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége felszólította tagjait, hogy vegyenek részt a demonstrációkon.

A korhatár előtti nyugdíjak átalakítása és eltörlése, a szakszervezeteket ellehetetlenítő és a munkavállalók jogait csorbító új munka törvénykönyve, valamint a valódi érdekegyeztetés hiánya miatt zárják le az utakat pénteken az érdekképviseletek.

Az útlezárások november 4-én reggel 7 órakor kezdődnek, a helyszínek listája itt olvasható.


November 4. – Félpályás útlezárások nagyobb térképen való megjelenítése

Gaskó István, a LIGA elnöke korábban azt mondta: még soha nem zártak le egyszerre Magyarországon ennyi utat, emiatt megbénulhat az ország, ráadásul a fővárosban is 12 helyszínen forgalomkorlátozásra kell számítani. Azért kényszerülnek „útonállásra” a szakszervezetek, mert a kormány ellehetetlenítette a sztrájkjogot, a tárgyalások pedig nem vezettek eredményre – magyarázta az elnök. Ha az ország és a főváros közlekedése megbénul, ezért a kormány lesz a felelős – tette hozzá.

A LIGA elnöke az FN24-nek megerősítette: a szakszervezeti szövetség felajánlja a kormánynak, hogy folytatja az egyeztetést, készen áll az érdemi tárgyalásra.

Ha pedig nem lesz sikeres a november 4-ei demonstráció, akkor tovább folytatjuk, és november végén-december elején még több, még hosszabb ideig tartó félpályás útlezárásokat szervezünk – mondta Gaskó István az FN24-nek.

Villantást kérnek a szimpatizánsoktól

A huszonnégy órás félpályás lezárások egyik szervezője, a Magyar Szolidaritás Mozgalom türelmet, megértést és együttműködést kér az emberektől. Az akció ugyanis száz forgalmas helyen, hajnaltól késő estig zajlik, figyelemfelkeltő célja szerint közlekedési káoszt fog okozni.

A Szolidaritás azt kéri, a megmozdulás céljával szimpatizáló autósok a konvoj mellett elhaladva reflektorvillantásokkal jelezzék rokonszenvüket az akcióban résztvevőknek, akik értük is kiállnak az utakra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik