Belföld

Pokorni a Fidesz-frakcióhoz fordul Hoffmann ellen

Pokorni azzal vádolja Hoffmannt, hogy nem tartotta be a megállapodásaikat, és azzal fenyegeti, hogy ha kell, a Fidesz-frakcióhoz fordul.

Több ponton máshogy képzeli el a pedagógus-életpályamodellt a Fidesz alelnöke, mint az oktatási államtitkár – mondta Pokorni Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában.

Csak a béremeléssel párhuzamosan lehet előírni, hogy a pedagógusok kötelezően heti 32 órát tartózkodjanak az iskolában – mondta Pokorni Zoltán. Az oktatási bizottság fideszes elnöke ezt a köznevelési törvényben is deklarálná.  Pokorni elmondta, hogy ő az életpályamodellt fordítva képzeli el, mint Hoffmann Rózsa. A fideszes szakpolitikus szerint ugyanis a kezdő tanároknak kell több pénzt adni, mert így lehet vonzóbbá tenni a pályát.

A pedagógusok minősítésénél is ellentét van közte és az államtitkár között. Pokorni Zoltán szerint nem elég egyszer megítélni egy tanár munkáját, külső megmérettetésen 5-8 évente át kellene esni.

Pokorni Zoltán szerint egyébként Magyarországon folyamatosan a tandíj körül “körözünk”, miközben az hatékony ugyan, de igazságtalan. Úgy véli, nem igaz, hogy nincs szükség sok egyetemistára, diplomásra, de az is fontos kérdés, hogy a képzésüket az állam tudja-e finanszírozni.

Pokorni kijelentette: az a legnagyobb pazarlás, hogy a hallgatók 40 százaléka nem fejezi be a tanulmányait. Emlékeztetett arra, hogy a hallgatói önkormányzat kreditalapú finanszírozást javasolt. Szerinte ez figyelemreméltó és jó elképzelés. “Amit teljesít a hallgató, azt kell finanszírozni, amit nem teljesít, azt ő fizeti” – mondta, ezért nem érti, hogy az oktatási államtitkárság miért utasította el azonnal ezt az elképzelést.

Az oktatási koncepciókat is másként látja Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán, aki a vitás pontok között említette, hogy hány éves kortól legyen kötelező az óvoda, az iskola.

A fideszes oktatáspolitikus kulcskérdésnek nevezte az iskolák fenntartását. A kormány elképzelése szerint alapesetben az állam lesz az intézmények fenntartója, de az önkormányzatok visszakérhetik az iskolákat. Ez fordítva ideálisabb lenne – vélekedett Pokorni Zoltán.

Pokorni elmondta: mivel a kész köznevelési koncepcióba nem nagyon épültek be azok az elemek, amelyekről korábban megállapodtak az oktatási államtitkárral, ezért egyeztetnek megint. Még bízik abban, hogy meg tudja győzni Hoffmann Rózsát, és elképzelései közül valamennyi beépül a tervezetbe. Ha nem, akkor a frakciót próbálja majd meggyőzni arról, hogy létezik másféle út is – mondta Pokorni Zoltán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik