Belföld

Bárki választhat szoci miniszterelnök-jelöltet

Az MSZP szimpatizánsai választhatják meg a párt 2014-es miniszterelnök-jelöltjét.

Az MSZP szimpatizánsai választhatják meg a párt 2014-es miniszterelnök-jelöltjét. A javaslat a parlamenti frakció és az országos elnökség pénteki ülésén kerül terítékre.

Mostanáig a kongresszus feladata és joga volt kormányfőt ajánlani az országnak. Az új, a francia (és egyéb európai szocialista) mintára alkotott elképzelés szerint mindazok szavazhatnak majd a jelöltre, akik szimpatizánsként (esetleg aktivistaként – a titulus még nem dőlt el) regisztráltatják magukat településük pártszervezeténél. Cserébe pusztán azt kell vállalják, hogy adataikat nyilvántarthatja az MSZP, és politikai akciók előtt „értesíthetik őket”. Hogy aztán részt kívánnak-e venni például a kampányban, maguk dönthetik el.


Szanyi „Kapitány” Tibor
Fotó: MTI / Beliczay László

Az ötletet pajzsra emelő Szanyi „Kapitány” Tibor azt szeretné, ha nemcsak a kormányfőnek szánt személyt, hanem az „összes közbizalomra ajánlott” politikust is ezzel a metódussal választaná ki a párt: a parlamenti egyéni képviselőnek, a polgármesternek, az önkormányzati képviselőnek, valamint az EP-képviselőnek ajánlottakat egyaránt.

A soroltak közül vélhetően az egyéni képviselőjelöltek listája váltja majd ki a legtöbb vitát: a jelenlegi 176 hely eleve nagyjából százra redukálódik, plusz, ha 2014-re megvalósul a Nagy Ellenzéki Összefogás, akkor előfordulhat, hogy még ezen is osztozkodni fog az MSZP-s társaság. „Ha választókerületenként sikerülne öt-tízezer szimpatizánst gyűjteni, és ők állnának be a jelöltünk mögé, az bombabiztos legitimációt jelentene. Ráadásul tisztulna a kép, hiszen sok olyan elvtárs, aki korábban pusztán belső alkuk eredményeként indulhatott, most nem biztos, hogy vállalná a szimpatizánsok megszervezésével járó munkát” – mondja Szanyi az FN24-nek.

Hogy nagy a baj (meg az abból fakadó változtatási kényszer) a szocialistáknál, mi sem illusztrálja jobban, mint hogy a tavalyi választási bukás előtt a belső reformokra kevéssé nyitott pártban jelentős támogatottsággal bír az ötlet. „Ésszerű elképzelés, a magam részéről mellette állok. Egyrészt kiváló alkalmat teremt az előkampányolásra, másrészt itt az ideje, hogy végre ne belterjesen dőljenek el ezek a fontos kérdések – ezt Lendvai Ildikó nyilatkozta az FN24-nek. – Arra persze ügyelnünk kell, hogy más pártok aktivistái ne kerülhessenek be a szimpatizánsi rendszerünkbe, mert az rosszul adná ki magát, ha fideszesek választanák a szocialista miniszterelnök-jelöltet.”


Ledvai Ildikó – ”…a 2014-es miniszterelnök-jelölésig bőven van időnk.”
Fotó: Kummer János

A leendő szimpatizánsi szavazás mikéntjét egyelőre homályba borítja, nem tudni, csak személyesen lehet-e majd voksolni, netán interneten és/vagy sms-ben is. Utóbbira, állítja Szanyi, van szándék. És az is kérdéses, hogyan szűrnék ki a “provokátorokat”.

Az MSZP következő, november tizenkettedikei kongresszusán bizonyosan téma lesz a „francia minta”, de kérdés, hogy csupán vita zajlik majd, vagy döntés is születik. „Ha Szanyiék szövegszerű javaslattal érkeznek a pénteki frakcióülésre, nem kizárt, hogy döntünk a jövő héten – állítja Lendvai Ildikó. – Ha nem, az sem baj, hiszen a 2014-es miniszterelnök-jelölésig bőven van időnk.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik