Belföld

100 emberrel kutatná a jövőt a kormány

Évi több mint egy milliárdba kerülő jövőkutató tervhivatal felállításáról dönthet ma a kormány.

Jövőt kutat, hosszú távú iparági fejlesztési irányok kijelölését, nemzetgazdasági stratégiai kérdések eldöntését segíti a száz fővel, évi 1,2 milliárd forintból működő, újonnan felállítandó Nemzeti Stratégiai és Tervezési Hivatal – írta az origo.hu. A hírportál szerint az új hivatal mellett tervezéskoordinációs államtitkárság is létrejön. Az origo.hu információi szerint annak létrejöttéről ma dönthet a kormány.

A tervek szerint a kabinet a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezetén belül hozná létre az új állami hivatalt. Az intézmény makrogazdasági és gazdaságstratégiai elemzéseket végezne, területfejlesztési célú kutatásokat folytatna. A munkájával a kormány tervei szerint egyes kiemelt iparágak és területek hosszú távú fejlesztési irányait is megalapozza, jövő- és trendkutatást is végez majd.

Az elképzelés a költségvetési törvényjavaslat indoklásában is visszaköszön. Az NSTH-ra jövőre 1,2 milliárd forintot szán a kormány. Az új intézményben százan dolgozhatnak, a szervezet élén egy elnök állna, lenne három vagy négy elnökhelyettes is, és 10-15 főosztály, osztály.

A tervhivatal az uniós fejlesztési programokkal, régiós fejlesztéssel, területrendezéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Váti Nonprofit Kft. területfejlesztési igazgatóságának bekebelezésével, NGM-en belüli átcsoportosításokkal jönne létre, de a karcsúsítandó Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségtől is átvesz státuszokat, álláshelyeket.

A hírportál szerint az NGM-en belül létrehozzák a tervezéskoordinációs államtitkárságot is, amelynek a feladatai nagyrészt átfedésben vannak az NSTH jövőbeni hatásköreivel. Az NGM legfrissebb szervezeti ábrája már jelzi az új államtitkárságot, de az államtitkár kiléte nem ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik