Belföld

Már jövő év elején megbukhat a büdzsé az LMP szerint

A párt vezérszónoka elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány a csökkenő számokról "egy növekedési bizonyítványt" állítson ki.

Az LMP szerint végzetes hatással van a közbeszédre az a kettős beszéd, amelyet a kormány alkalmaz – mondta a szerdai költségvetési vitában az LMP első vezérszónoka, Scheiring Gábor. A képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány a csökkenő számokról “egy növekedési bizonyítványt” állítson ki.

A politikus közölte, lehet hivatkozni a külső körülményekre, de az iskolák és a kórházak “kivéreztetését” vagy az önkormányzatiság felszámolását csak a kabinet tudatos lépéseként tudják értékelni. Hozzátette, az legalább tiszta beszéd volt, amikor kedden a kormánypárti padsorokból elismerték, hogy az alacsony adókkal egy szűk társadalmi réteget akarnak feltőkésíteni. A miniszteri expozét viszont “porhintésnek” és a “valóság meghamisításának” nevezte.

Scheiring Gábor szerint a számok és a miniszteri felszólalás közötti szakadékra az egyetlen lehetséges magyarázat, hogy a Matolcsy György nincs tisztában azzal, mit tartalmaz az általa jegyzett előterjesztés. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a rendszerváltozás óta először fordítanak a GDP négy százalékánál kevesebbet az emberek egészségére, amit a képviselő szerint csak megszorításként lehet értelmezni.

Törvényt sértett Matolcsy?

Leszögezte, hogy Matolcsy György törvénysértést követett el, amikor augusztus 31-ig egy olyan néhány oldalas dokumentumot terjesztett a kormány elé, ami az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint, sem szerkezetileg, sem tartalmilag nem volt büdzsének tekinthető.

Annak a véleményének is hangot adott, hogy a “futóhomokra épülő” költségvetés már a jövő év elején megbukhat. Felhívta a figyelmet, hogy az ÁSZ és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzése szerint sem áll megfelelő szakmai háttér a javaslat mögött.

A makroszámok kapcsán csak annyit mondott, hogy az elemzőkkel együtt irreálisnak tartják a kormány másfél százalékos növekedési prognózisát.

Kudarcnak nevezte, hogy a kormány egymillió új munkahelyről szóló ígéretével szemben, másfél év után teljes mértékben leállt a munkahelyteremtés. Hangsúlyozta, hogy az elhelyezkedést aktívan segítő tételeket is csökkentik a büdzsében.

Mindenhol forráskivonás

Végül azt mondta, hogy az LMP alternatív költségvetésében kétszázalékos általános járulékcsökkentést javasol, ami mellett egy válságálló zöld beruházási alapra is szükség van.

A párt második vezérszónoka, Vágó Gábor felhívta a figyelmet, hogy az oktatás részaránya 5,46 százalékról 5,08 százalékra csökken a büdzsében, miközben a felsőoktatásban 29 milliárddal lesz kevesebb az állami támogatás.

Kitért arra is, hogy a szociális ellátórendszerekben is forráskivonásokat tapasztaltak, habár annak pontos mértékét a felülről nyitott előirányzatok miatt egyelőre több helyen nem tudták megállapítani.

Kijelentette azt is, hogy a kormány, miközben a leggazdagabbakat akarja feltőkésíteni, egymillió ember érdekében lemond a másik kilencmillióról.

A büdzsé minden korábbinál nehezebb helyzetbe hozza a kulturális intézményeket, miután a teljes kulturális költségvetés 30 milliárd forint alá fog csökkenni – mondta végül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik