Belföld

A művészmozikért adóztatna az LMP

A multiplexek megsarcolásából az ellenzéki párt 250-300 millió forintot remél.

A Lehet Más a Politika francia mintára fogalmazta meg javaslatát, amelyet a kultúra finanszírozásának fontos elemének szán. Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes a közrádiónak azt mondta: Magyarország kis ország, ezért piaci alapon nem lehet behozni alacsony nézettségű filmeket, csak az amerikai tömegfilmek jönnek be, ha nincs pluszforrás a kisebb mozik, filmek támogatására.

A párt minden mozijegy árába három százalékos adót építene be, amelyet a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül visszaforgatnának a művészmozik támogatására. Számításaik szerint ez az összeg 250-300 millió forintot tenne ki. Karácsony Gergely emlékeztetett: Budapesten és a vidéki városokban sorra zárnak be ezek a mozik, és az utolsó pillanatban vagyunk, hogy megmentsük ezt a fajta kulturális sokszínűséget.

A frakcióvezető-helyettes bízik benne, hogy ötletét nem egyéni indítványként, hanem a kulturális bizottság javaslataként nyújthatják majd be a parlamentnek. A bizottság elnöke, L. Simon László előzetesen támogatásáról biztosította az elképzelést – tette hozzá Karácsony Gergely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik