Belföld

Valamelyest csökkennek a munkaadók terhei

Jobban járnak jövőre a szülésből visszatérőket foglalkoztatók.

A jövő évi adórendszer megkezdi a járulékrendszer átalakítását, méghozzá a munkaadók terheinek differenciált csökkentésével – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter az adótörvények parlamenti expozéjában.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter példaként említette a szülés után munkába visszatért anyákat, akik után a munkaadói járulék 20 százalék lesz (ez részmunkaidős alkalmazás esetén már idén januártól lehetséges). Akik rehabilitációs kártyával rendelkeznek, azok után egyáltalán nem kell járulékot fizetniük a munkaadóknak, akik pedig a központi államigazgatási bürokráciából távoznak, azok után egy évig 50 százalékos lesz a kedvezmény, vagyis a munkaadók csak 12 százalékos járulékot fizetnek majd.

A szaktárca vezetője arról is beszélt, hogy olyan szabad vállalkozási zónákat alakít ki a kormány, amelyekben a hátrányos területen élők kapnak munkát. A forgalmi adó kapcsán a miniszter azt mondta, hogy öt áfakulcsra lenne szükség, de ezt az EU nem engedi, ezért az általános kulcs 25-ről 27 százalékra emelkedik jövőre. Cél a forgalom adóztatása, a családi jövedelmek helyett.

Matolcsy György megjegyezte: jövőre nagyságrenddel növekszik az adóhatóság által beszedett adó. A kereskedelemben végzett szúrópróbaszerű ellenőrzések szavai szerint azt mutatják, hogy évi 500-600 milliárd forint áfát, fogyasztási és jövedéki adót nem fizetnek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik