Belföld

A honvédség nyakán maradtak a MIG-29-esek

Több milliárd forint bevételt remél a Honvédelmi Minisztérium (HM) régi, szovjet gyártású vadászgépek, alkatrészek és felújított radarok értékesítéséből.

Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden a Magyar Televízió reggeli műsorába elmondta: a tárca nemrégiben nyolc MIG-29-es vadászgépet próbált meg eladni; az ezekre kiírt pályázatra nyolc érdeklődő jelentkezett, de érvényes ajánlat nem érkezett a gépekre. Sikerült eladniuk viszont húsz hajtóművet – tette hozzá.

“Ezek ma már nem korszerűnek számító, de a világ számos pontján még rendszerben lévő eszközök, én remélem, hogy hamarosan sikerül túladni rajtuk, és ebben az esetben több milliárd forintra számítunk” – közölte Hende Csaba.

Mint hozzátette, erre nagy szükségük is van, mert a költségvetési támogatásuk “oly szerény, hogy az már az elviselhetőség határát súrolja”.

A gépekből származó bevételt a haditechnika korszerűsítésére fordítják majd, vagyis modernizálnak.

A miniszter elmondta azt is, hogy a közeli hetekben, hónapokban dönt az amerikai kongresszus arról, megkapja-e Magyarország ingyen a harminc korszerűsített helikoptert. Ezek a magyar honvédség helikoptereinél jóval modernebb, egyébként darabonként ötmillió dollárba kerülő gépek – tette hozzá.

Kitért arra: a honvédségnek meg kell teremtenie a gépek üzemeltetésének, kiszolgálásának a teljes hátterét, de erre teremtenek majd forrást. A helikopterek egyébként a mentőszolgálatot is segíthetnék, hiszen a szolgálat hamarosan elveszíti “helikopterképességét”, és nem látszik, hogy lenne forrás újabb gépek beszerzésére.

“Előfordulhat, hogy ezzel a 30 géppel meg kell majd oldanunk a mentőszolgálat feladatát is” – mondta Hende Csaba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik