Belföld

Liga Szakszervezetek: útzár november 4-én

Érdemi egyeztetést követelnek a kormánytól a Munka törvénykönyvéről.

Mintegy száz helyszínen lesz félpályás útlezárás az országban november 4-én- jelentette be a Liga Szakszervezetek elnöke. Arról, hogy pontosan hol állnak majd aktivistáik, szimpatizánsaik, nem árult el részleteket, mindössze annyit közölt, hogy a megmozdulás megbéníthatja az ország és a főváros közlekedését. Gaskó István elmondta: azért vonulnak utcára, hogy tiltakozzanak a munkavállalói jogok csorbulása ellen.

Azt követelik, hogy kezdődjenek érdemi tárgyalások a kormány és az érdekvédők között az új Munka törvénykönyvében kifogásolt részek megváltoztatásáról, a háromoldalú egyeztetés megteremtéséről a versenyszférában, valamint a nyugdíjrendszer átalakításáról.

Gaskó hangsúlyozta: egyszerűen elfogadhatatlan az, hogy felvételekor munkavállalói biztosítékot kérhessen a munkaadó egy alkalmazottól. Tapasztalatuk szerint nem a dolgozó rövidíti meg cégét, hanem fordítva történik, például a próba idő alatt nem fizetik ki rendszeren a javadalmakat.

Értékelésük szerint jogellenes az is, hogy a munkaviszony bíróság által megállapítottan jogellenes megszüntetése esetén a munkáltatónak legfeljebb 12 havi távolléti díj összegének megfelelő kártérítést kell fizetnie a munkavállalónak az elmaradt munkabér címén. A bírósági procedúra ugyanis rendre meghaladja az egy évet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik