Belföld

Megszüntethetik a rendőrök szakszervezeteit

Az egyesülési törvény módosításával a kormány megakadályzozná a rendvédelmiseknek, hogy szakszervezetet akakítsanak - tudta meg a LIGA Szakszervezetek.

A LIGA Szakszervezetek már többször felemelte a hangját a rendőrök méltánytalan érdekvédelmi helyzete kapcsán, de úgy tűnik, a helyzeten csak tovább kíván rontani a kormány – áll az érdekképviseleti szövetség honlapján. Kiszivárgott hírek szerint ugyanis az egyesülési törvényt úgy módosítanák, hogy az lehetetlenné tenné a szakszervezetek fennmaradását és újak létrehozását a rendvédelmi szférában.

Európában példa nélküli volna egy olyan szigorú szabályozás, amely teljesen ellehetetlenítené a rendvédelmi dolgozók alulról jövő, demokratikus érdekvédelmi szervezkedését. A LIGA Szakszervezetek többször felhívta rá a figyelmet, hogy a rendvédelmi szféra dolgozói eleve több állampolgári jogukban korlátozva vannak, miközben sokszor az életüket kockáztatják másokért. A LIGA Szakszervezetek épp ezért állt ki az olyan, sokkal erősebb érdekvédelmi jogosítványok megadásáért a rendvédelmi szférában, mint a sztrájkjog.

A kormányzat most úgy tűnik, megijedve a szakszervezetek által képviselt erőtől, nem európai módon tárgyalni akar, hanem egyszerűen el akarja törölni tárgyalópartnereit – véli a LIGA . A szakszervezeti szövetség teljes mértékben elutasít minden erre irányuló szándékot és újra kiemeli, hogy amennyiben a kormány a szakszervezetek ellehetetlenítését szolgáló törvénymódosító javaslatokat fogad el, azonnal beszünteti a tárgyalásokat és teljes kapacitásával nyomásgyakorló eszközök alkalmazásába kezd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik