Belföld

Pintér egyezkedik a fűtetlen iskolák ügyében

A Tigáz képviselője a Belügyminisztériumban tárgyal a Pest megyei szolgáltatás visszakapcsolásáról.

A szolgáltató két napon belül visszakapcsolja a gázt a jelenleg csaknem 40 Pest megyei fűtetlen intézményben, közöttük 18 iskolában, ha egyezség születik a kormányzat és a szolgáltató között a megye adósságának kifizetéséről -– közölte a Tigáz szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Száraz Gábor elmondta, hogy a Tigáz ügyfélszolgálati igazgatója csütörtökön tárgyal a szaktárcánál erről, és bíznak abban, hogy még a nap folyamán egyezség születik Pest megye adósságának kifizetéséről, illetve a szolgáltató elfogadható garanciát kap az adósság rendezésére.

A szóvivő hozzátette: ha megvan az aláírt egyezség, a vonatkozó szabályok szerint a Tigáznak 48 órán belül helyre kell állítania a szolgáltatást az érintett intézményekben, ám mivel a mostani helyzetet “prioritásként” kezelik, a lehető leghamarabb felfűtik a rendszert.

Arra a kérdésre, hogy mikorra melegedhetnek fel a radiátorok a napok óta fűtetlen iskolákban, illetve mikor ülhetnek be a padokba kabát és takaró nélkül a diákok, Száraz Gábor azt mondta: mivel sok intézményről van szó, elképzelhető, hogy lépésenként, és nem egyszerre kapcsolják vissza az iskolákat, de a határidőt tartani tudják.

Azokban az iskolákban, ahol több mint fél éve kapcsolták ki a gázt, valamivel tovább tart az újbóli beüzemelés, mert egy nyomásszabályozó tesztet is el kell végezniük a szakembereknek –- fűzte hozzá a szóvivő.

Száraz Gábor aláhúzta: a tantermek felmelegedésének üteme az intézmények méretétől is függ, de szinte biztos, hogy hétfőn már minden iskolában “élhető körülmények” lesznek. A szóvivő nyomatékosította, hogy ehhez csütörtökön egyezségre kellene jutniuk a kormányzattal.

Ambrus András, a Pest megyei önkormányzat sajtófőnöke szerda délelőtt az MTI-nek úgy fogalmazott: a megyének “egy fillérje sincs”, vagyis nem tudja törleszteni a Tigáz felé fennálló, csaknem 100 millió forintos tartozását.

Berendelték az iskolaigazgatók a fűtőket, karbantartókat és a többi “segéderőt”, hogy amint egyezség születik a kormányzat és a Tigáz között a Pest megyei önkormányzat adósságának rendezéséről, és a szolgáltató megnyitja a csapokat, a lehető leghamarabb meleg lehessen a tantermekben .

“Tárt karokkal várják az érintett iskolákban a gázosokat” -– fogalmazott Ambrus András, aki szerint az önkormányzat bízik a kialakult helyzet gyors rendezésében.

A kormányszóvivő szerdán közölte, hogy a kabinet aznapi ülésén felkérte Pintér Sándor belügyminisztert: csütörtökön oldja meg a fűtetlen iskolák ügyét. Giró–-Szász András azt mondta, miután a megyei önkormányzati intézmények állami fenntartás alá kerülnek majd, többé nem fordulhat elő a mostanihoz hasonló helyzet sem Pest megyében, sem máshol az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik