Belföld

Kegyetlen tél vár a Pest megyei gyerekekre

Tizenkilenc Pest megyei intézményben nyár óta nincs gáz, mert a megyei önkormányzat több mint 130 millió forint tartozást halmozott fel. Ebben az összegben kifizetetlen villany-, gáz- és telefonszámlák egyaránt vannak, de a megye ezen felül tartozik például a helyi önkormányzatoknak a víz- és csatornadíjjal is.


Fotó: MTI / Balázs Attila

A 19 intézményből, ahol kikapcsolták a gázt, 18 iskola, váciak, ceglédiek, monoriak, de vannak köztük aszódi, gödöllői, péceli, ócsai, dabasi, örkényi, ráckevei és szigetszentmiklósi gimnáziumok és szakközépiskolák is. Körülbelül kétezer gyerek tanul ezekben az intézményekben. Tizenhárom foknál sehol nincs melegebb a folyósokon, és egyelőre nem is látszik, mikor változhat a helyzet.

Három gázszolgáltatónak tartozik a Pest Megyei Önkormányzat, jelenleg mintegy százmillió forinttal – erősítette meg Ambrus András, az önkormányzat szóvivője. A tetemes összegű tartozást álláspontjuk szerint azért nem tudták rendezni, mert nem állt rendelkezésükre a szükséges összeg.

A megyei önkormányzat kötött ugyan részletfizetési megállapodást a Tigázzal még a nyáron, az első részletet ki is fizette, de azóta nem érkeztek meg az esedékes befizetések a társaság számlájára. „Mivel a felhalmozott összeg harminc napnál régebbi tartozásnak minősül, így kénytelenek voltunk a szolgáltatást teljesen megszüntetni” –  közölte Száraz Gábor, a Tigáz szóvivője az fn24–gyel.

A múlt héten a megye megállapodott a kormánnyal abban, hogy az állam januártól átveszi az intézményeket adóssággal együtt, de a fizetés mikéntjéről még semmit sem tudni. Mivel az átvétel január elsején lesz, az intézményvezetők attól tartanak, hogy a konkrét lépésekre tavaszig várhatnak, addigra pedig mindegyik iskola ellehetetlenül fűtés, meleg víz nélkül.

A tizenkilencedik intézmény, ahol nincs fűtés, a Pest megyei könyvtár. Itt könyvet sem vásároltak már ebben az évben és szinte biztosak abban, hogy decemberig sem tud működni az intézmény, ha kintlévőségeit nem rendezi addig a megye.

A gyömrői speciális szakiskolában és kollégiumban sincs gáz, itt a városi önkormányzat lépett közbe. Gyenes Levente polgármester levélben ajánlotta fel Pest megyének, hogy a gyerekek váltott műszakban tanulhatnak a városi iskolákban, fürdéshez pedig használhatják a helyi sportcsarnok öltözőit.

Válasz még nincs, de ha nem lesz változás, a város gondolkodik a gyerekek elhelyezéséről – mondta a polgármester. A megye polgárivédelmi parancsnokaként kötelességének érzi ugyanis megvédeni „a jelenleg veszélyben lévő gyerekeket”. Az ÁNTSZ álláspontjára hivatkozva a polgármester azt mondta: egy gyereknek 18 fok alatti  teremben tartózkodni télen  veszélyes, 16 fok alatt pedig életveszélyes, hiszen egészségkárosodás veszélye áll fenn.

A Jobbik feljelentést tesz, erre buzdítja a szülőket is

A Jobbik szerint felháborító, ami a Pest megyei iskolákban történik. Az ellenzéki párt büntetőfeljelentést tesz kiskorúak veszélyeztetése és hűtlen kezelés miatt. Hegedűs Lórántné elmondta: szerintük a kormány a helyi intézmények állami kézbe való átadását akarja igazolni azzal, hogy több oktatási intézményben sincs fűtés. “Végtelenül cinikus, hogy ennek szükségességét a legkiszolgáltatottabbakon akarják bemutatni” – tette hozzá a parlamenti képviselő. A Jobbik éppen ezért felszólítja a szülőket, hogy tegyenek feljelentést.

Csanádi Gábor pest megyei jobbikos képviselő elmondta: pénteken 18 órától tiltakozó gyűlést szerveznek helyi civilekkel az iskola elé. Bödecs Barna Gyömrőn élő jobbikos országgyűlési képviselő teljesen elfogadhatatlannak nevezte, hogy a megyei önkormányzat ilyen helyzetbe juttatja a gyermekeket, mert “nem szabadna a gyerekeknek ilyen politikai játszmák áldozatává válniuk”. Az ellenzéki politikus hozzátette: ő személyesen is tesz feljelentést az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik