Belföld

Mesterházy: az elnökség tudomásul veszi Gyurcsányék távozását

Az MSZP elnöke szerint Gyurcsány Ferencék "lélekben már eldöntötték", elhagyják a szocialista pártot.

Ha az erről szóló végső döntés megszületik, az MSZP elnöksége tudomásul veszi, hogy Gyurcsány Ferencék kilépnek a szocialista pártból és a frakcióból – mondta Mesterházy Attila. Hozzátette: abban érdekeltek, hogy ez a lehető legbékésebben történjen meg.

A pártelnökség csütörtöki este még egyszer összeül. Akkor arról beszélnek majd, hogy az MSZP-nek Gyurcsányék kilépése esetén hogyan kell készülnie a novemberi kongresszusra, illetve, hogy milyen technikai és tartalmi döntések szükségesek még az elváláshoz – mondta Mesterházy.

A pártelnök a volt miniszterelnökkel folytatott egyeztetésen elhangzottakról nem árult el részleteket.

Mesterházy Attila beszélt Oláh Lajossal is, aki az MSZP-frakcióból egyedüliként nem írta alá az általa kért hűségnyilatkozatot. A Hajdú-Bihar megyei politikus a pártelnöknek azt mondta: ha az Orbán-kormány leváltását segítheti azzal, hogy az új frakcióhoz csatlakozik, akkor ezt helyes döntésnek tartja és meg fogja tenni, mivel szerinte a kormányváltáshoz az is szükséges, hogy az ellenzéki oldalon belviták helyett mindenki a kormányzati politika bírálatára és az alternatívaállításra összpontosíthasson, ennek pedig meg kell teremteni a szervezeti feltételeit.

Arra a kérdésre, lehetségesnek tart-e egy későbbi együttműködést az MSZP és a Gyurcsány-féle párt között, úgy válaszolt: a kérdést korainak tartja, de a demokratikus erőknek, különösen egyfordulós választási rendszerben, meg kell állapodniuk valamiféle együttműködésről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik