Pénzügy

A Liga is tüntetni kezd

Bár a Ligával „szóba áll” a szaktárca, a szakszervezet a javaslatai elfogadását félpályás útlezárásokkal nyomatékosítja novemberben. Más szakszervezetek egy felméréssel mutatják meg a döntéshozóknak: szükség lenne a valódi érdekegyeztetésre.

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája értékelte a munka törvénykönyve (Mt.) tervezetéről folytatott tárgyalásokat. Az új szöveg több pozitív változást tartalmaz a júliusihoz képest, elsősorban az egyéni munkajog területén – közölte a Liga. Az viszont elfogadhatatlan számukra, hogy a szakszervezeti jogokat továbbra is megcsonkítaná a tervezet. Tovább egyeztetnek a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) és a munkaadói képviselettel, ám ha nem tudják elérni, hogy a munkavállalók helyzete ne romoljon, illetve a szakszervezeti tisztségviselők munkajogi védelme és munkaidő kedvezménye megmaradjon, akkor azonnal megszakítják a tárgyalásokat.

A Liga úgy próbál nyomást gyakorolni a kormányra, hogy november 4-5-re országos félpályás útlezárásokat szervez, amire meghív minden magyarországi munkavállalót, szakszervezetet és civilszervezetet (de kéri a pártok távolmaradását). Az akció 4-én reggel 8 órától 5-én reggel 8 óráig tart, körülbelül 40 helyszínen. A demonstrációkat a Független Rendőr Szakszervezet fogja össze.

Minden szakszervezettel egyeztetni kellene

Az emberek 64 százaléka szerint a munkaadóknak kedvez az Mt. módosítása, és a lakosság 88 százaléka elvárja, hogy a kormány a változtatások előtt egyeztessen minden szakszervezettel – derült ki egy friss, öt szakszervezet – a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezete, a BKV HÉV Dolgozók Szakszervezete, a Budapesti Trolibuszközlekedési Dolgozók Szakszervezete és a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MSZ) – megbízásából készített reprezentatív Ipsos-felmérésből. „Szembesítsünk mindenkit azzal, hogy mi a vélemény” az Mt.-ről. Ha nem lesz érdemi egyeztetés, akkor „marad az utca mindenki számára” – közölték az érdekvédők a távirati irodával. A felmérést azért készíttették, „hogy ne tudjon senki mellébeszélni”.

A válaszadók 87 százaléka hallott róla, hogy a kormány módosítja az Mt.-t, míg 13 százalék nem értesült erről – tette hozzá Gulyás Attila, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke. A megkérdezettek 64 százaléka szerint a változtatások inkább a munkaadók érdekeit tartják szem előtt, és csak 15 százalék szerint a munkavállalókét, ám az ötödük nem tudta megítélni a kérdést, vagy nem válaszolt. Ez arra utalhat az érdekvédő szerint, hogy még sokan tájékozatlanok.

A felmérésnek arra a kérdésére, hogy elvárható-e, hogy a módosítás előtt a kormány egyeztessen minden szakszervezettel, a válaszadók 88 százaléka felelt igennel, 10 százaléka nemmel. Az emberek 83 százaléka jelezte igényét az erősebb szakszervezetekre. A felnőtt népesség a kutatás tapasztalatai alapján inkább elégedetlen a kormánynak a munkavállalókat érintő eddigi intézkedéseivel: 69 százalékuk válaszolt így, 20 százaléknyian vannak azok, akik elégedettek a lépésekkel.

Népszavazás is lehet

Kiss László, az MSZ elnöke elmondta: minden képviselőnek eljuttatták az eredményeket, amelyben azt a véleményüket is leírták, hogy ma Magyarországon 3 millió munkavállaló jogait és megélhetését érinti hátrányosan az új Mt. jelenlegi tervezete. Ez olyan súlyú ügy, melyről szélesebb társadalmi, szakszervezeti egyeztetést szükséges tartani, és akár a népszavazás intézményétől sem kell megriadni. Papp Zoltán, a VSZ elnöke is hangsúlyozta: megfontolják egy népszavazás kezdeményezését a kérdésben.

A válaszolók fele is szükségesnek tartana egy népszavazást, és a megkérdezettek 84 százaléka elmenne szavazni.

Válogatott szervezetekkel tárgyal a kormány

A kormány illetékesei csütörtökön újra tárgyalnak a szakszervezetekkel az új Mt.-ről. A munkavállalói képviseletek komoly csomagokkal érkeznek az egyeztetésre, a Liga egyebek közt a törvény hatályba lépésének elhalasztását szeretné elérni – tudta meg a Napi Gazdaság. Ugyan a résztvevők általános tájékoztatást kaptak az Mt.-ről a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) keddi alakuló ülésén, a tervezet jelenlegi formáját azonban továbbra is csak a szaktárca, illetve az általa beszélgetésre meghívott érdekképviseletek ismerik.

Kiszivárgott hírek szerint a szaktárca is elismerte, hogy az eredeti verziót érő kifogások legalább harmada jogos volt, ám érdemben alig változtattak és továbbra is erősen a munkavállalók hátrányára változna a szabályozás. Az eddigi “egyeztetések” összes pozitívuma, hogy pár ponton – például a szabadság – visszaállnának a mai szabályok. A csaknem két hete elkészült tervezettel kapcsolatos véleményüket a mai tárgyaláson fejthetik ki a meghívott érdekképviseletek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik