Belföld

Lemondott az OKNT elnöke

A Hoffmann Rózsa nevével fémjelzett közoktatási koncepcióban rögzített elvek ellen tiltakozva lemondott az Országos Köznevelési Tanács (OKNT) elnöke, Lóránd Ferenc. A tanácsnak a jelenlegi államtitikár is tagja volt 1993-2006-ig.

„Tudatom az Országos Köznevelési Tanács tagjaival, az iskolafenntartó önkormányzatokkal, a magyar pedagógusokkal, hogy a mai nappal lemondok az Országos Köznevelési Tanács elnöki tisztéről. Ennek legfőbb oka, hogy élesen ellenzem azt a radikális változtatást, amelyet az oktatásügyi kormányzat a közoktatás egész rendszerének újraállamosításával, gyakorlatilag az önkormányzatok iskolafenntartói jogosítványainak és kötelezettségeinek felszámolásával, mindenekelőtt pedig a tanítás-tanulás tartalmi szabályozásának a helyi adottságok és szükségletek iránt érzéketlen centralizálásával kíván végrehajtani” – írja Lóránd Ferenc nyílt levelében.

A neveléstudományok kandidátusa nem hajlandó szerepet vállalni annak az oktatáspolitikának a szolgálatában, amely központosított tartalmi szabályozással és „külső szakmai ellenőrzéssel” kívánja „minden egyes gyereknek valóban megadni a lehetőséget és esélyt arra, hogy… értelmesen gondolkodni és cselekedni képes polgárrá váljék”.

Tekintve, hogy pedagógiai és oktatáspolitikai meggyőződésemmel összeegyeztethetlen, hogy „az új köznevelési törvény koncepciójának kivonata” című dokumentumban olvasható elvek mentén bármilyen szerepet vállaljak „a köznevelési rendszer gyökeres megújítására” irányuló feladatban – ami alól OKNT elnökként aligha vonhatnám ki magam – őszinte sajnálattal lemondani kényszerülök az OKNT elnöki tisztéről – olvasható a levélben.

Az OKNT-ben több mint egy évtizeden át együtt dolgozott a most lemondott elnök Hoffmann Rózsával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik