Belföld

Megszabadulhat a kormány a kellemetlen vizsgálatoktól

Január elsején megszűnhetnek a folyatmatban lévő Alkotmánybírósági ügyek, ezzel számos, a kormány számára kényelmetlen vizsgálat is véget érhet.

Az Országgyűlés keddi napirendjén kizárólag az Alkotmánybíróságról szóló sarkalatos törvény általános vitája szerepel.

Az új alkotmány életbe lépésével jelentősen megváltozik az Ab hatásköre, illetve az egyes eljárások kezdeményezésére jogosultak köre. Az egyik legfontosabb változás, hogy a testület alkotmányjogi panasz alapján az egyedi ügyben alkalmazott jogszabály mellett a bírói döntések alaptörvénnyel való összhangját is vizsgálhatja.

A jogszabályok előzetes normakontrollját ezután nemcsak a köztársasági elnök, hanem az Országgyűlés is kérheti. Szűkül viszont a törvények utólagos vizsgálatának kezdeményezésére jogosultak köre. Utólagos normakontrollt csak a kormány, a parlamenti képviselők negyede és az alapvető jogok biztosa indítványozhat majd. Ez jelentős szűkítés, hiszen a most hatályos alkotmány szerint az Ab eljárását törvényben meghatározott esetekben bárki kezdeményezheti.

Fontos része a törvényjavaslatnak, mely szerint megszűnnek az Ab jövő év január 1-jén folyamatban lévő eljárásai. Kivéve, ha a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát a kormány, a parlamenti képviselők negyede vagy az ombudsman kezdeményezte. Ugyanakkor az így megszűnő eljárás indítványozói alkotmányjogi panaszt nyújthatnak be a testületnek 2012. március 31-ig.  Ehhez az kell, hogy a megjelölt kérdés az új alaptörvény rendelkezéseivel összefüggésben is vizsgálható legyen, és a jogszabály megsemmisítése számukra előnyös következményekkel járna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik