Belföld

Gyurcsány fél október 23-tól

A volt kormányfő szerint "feslett hatalom" az, amely rászervez a civilek tüntetésére.

Vásottak, feslettek címmel írt bejegyzést péntek reggel Facebook-oldalára a volt miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc írásában azon elmélkedik, vajon miért akar a Fidesz október 23-án épp az Astoriánál tüntetni, amikor a helyszínnek semmi köze az ünnephez, sokkal inkább lehet viszont ahhoz a demonstrációhoz, amelyet az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért elnevezésű civilszervezet jelentett be – fejtegeti a volt kormányfő.

Gyurcsány az ügy kapcsán felidézi a 2006 őszén történt eseményeket. Mint írja, akkor „Orbán Viktor gyorsan elhagyta a helyszínt, a szervezők a rendőrség kérése ellenére sem tájékoztatták a jelenlévőket arról, hogy a közelben rendőrségi akció zajlik, sőt, úgy tűnik, hogy sokan kifejezetten arra játszottak, hogy összekeveredjen a rendbontók pár száz fős csoportja a demonstrációról hazafelé tartó békés sokasággal.”

Gyurcsány szerint 2006-ban a Fidesz a provokáció eszközének használta saját támogatóit. A kérdés az, hogy most vajon csak „ártatlan erődemonstrációra” készülnek vagy meg akarják félemlíteni a civilek tüntetésére készülőket, akik így, – tartva az esetleges konfliktustól – inkább otthon maradnak. A volt kormányfő szerint a legrosszabb variáció a fizikai összetűzés tudatos kiprovokálása lenne. „Mi tagadás, ma már ezt is el tudom képzelni róluk” – írja Gyurcsány.

Az ügy előzménye, hogy október 23-ára szervezett „Nem tetszik a rendszer?” címmel tüntetést az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (EMS) elnevezésű Facebook-csoport a Szabadsajtó útjára, melyre később „rászervezett a Fidesz”. A civilszervezet egyeztetett a rendőrséggel is, de sikertelenül. Az EMS a Facebookon azt írja: „életveszélyesnek tartják”, hogy a két rendezvény egy időben, egymás közvetlen közelében történjen. Az EMS százezres tömege mellé bejelentett, hagyományosan “kétmilliós” Fidesz-rendezvény nagyon komoly biztonsági, szervezési kérdéseket vet fel – írják.

A Fidesz képviselői az EMS szerint azt állítják, hogy nem tudtak a tüntetésről. A csoport viszont ezt a magyarázatot nem fogadja el, és felszólítják a kormánypártot, hogy haladéktalanul keressenek más helyszínt a megemlékezésükhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik