Belföld

Elszámolt Nemzeti Hitvallás

Az általunk megkérdezett iskolák mindegyikéhez eljutott az Alkotmány és a Nemzeti Hitvallás, de több intézmény is jelezte, hogy nem kaptak eleget, így utánrendelésre volt szükség. Ez az akció egyébként annak az alaptörvényt népszerûsítõ programnak a része, amelyet Kerényi Imre színházi rendezõ álmodott meg.

Az iskoláknak az Alkotmányt és a Nemzeti Hitvallást az aradi vértanúk emléknapján kellett szétosztaniuk a 10 és 14 éves tanulóknak. Az fn.hu kérésére a Budavári Általános Iskola vezetõsége elmondta, kiosztották mind a 33 tízesztendõs és mind a 17 tizennégy éves diákjuknak a dokumentumot. A Baross Gábor Általános Iskola tanulói is megkapták, náluk ez körülbelül 120 gyereket érintett. Arra a kérdésre, mennyire tudja majd értelmezni egy tízéves gyerek az Alkotmány szövegét, az iskolától azt a választ kaptuk: „Majd meglátjuk.”

amelyet Kerényi Imre színházi rendezõ álmodott meg. A program része az alaptörvény asztalának felállítása az önkormányzatoknál, és egy festménypályázat is, nagy történelmi eseményekrõl.

Azt egyébként elõször Réthelyi Miklós pendítette meg, hogy így növelnék a diákok körében az új alaptörvény ismertségét, mert komoly cél az, hogy egy késõbb véglegesítendõ rendszerben minél többen és alaposabban megismerjék a jövõ január elsején hatályba lépõ dokumentumot. A miniszter az elgondolások közt említette, hogy a diákok “egy rajzversenyen önthessék formába, mit jelent számukra magyarságuk, az, hogy ebben az országban élhetnek”.

Alkotmány a történelemórákon

Az Alkotmány egyébként már azt megelõzõen a gyerekekhez került, hogy a történelemtanárok és a történelemtanításért felelõs szakemberek végiggondolhatták volna, mit jelent a közfigyelem középpontjába került alkotmányozás, milyen történelmi elõzményeire érdemes felhívni a figyelmet, milyen hatással lesz, illetve lehet a történelemtanítás folyamatára.

Két nap múlva ugyanakkor már többet lehet tudni. Egy tudományos konferencia ugyanis éppen a Nemzeti hitvallás történelemszemléletével foglalkozik. Elõadást tart majd mások mellett Paczolay Péter, az Alkotmánybírósága elnöke, Sólyom László volt köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság volt elnöke, Tölgyessy Péter alkotmányjogász, továbbá neves történészek, gyakorlati szakemberek. A kerekasztal-beszélgetés témája: „Mit és hogyan tanítsunk a 2011-ben elfogadott alkotmányból? Van-e történeti alkotmány? Mit értsünk ezen?”

Molnár Ferenc Általános Iskola (IX. kerület) 24 darabot kapott.
Baross Gábor Általános Iskola (VII. kerület), kb.120 darabot kapott.
Törökvész Úti Általános Iskola (II. kerület) kb. 90 darabot kapott.

A film honlapja

->

Ajánlott videó

Olvasói sztorik