Belföld

Titkos alkut kötött Gyurcsány és Bajnai?

A Heti Válasz információja szerint egy Orbán-ellenes úgynevezett "Olajfa Szövetség" létrehozásán dolgoznak.

A lap csütörtökön megjelenő cikke szerint – amelynek kivonatát a szerkesztőség szerdán az MTI-nek is eljuttatta – az elmúlt hetek “MSZP-n belüli ütközetei” nem a szocialista párt birtoklásáról szólnak, hanem arról, hogy ki tud “megkerülhetetlenebb” lenni: a “Mesterházy Attila-féle MSZP-elit vagy Gyurcsány Ferenc majdani új, szakadár pártja”.

A cikk szerint a két volt kormányfő, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon egy ideje “közös stratégiát” épít, amelynek az a végcélja, hogy “a Bajnai-ernyő alatt (ahova beférhet a meggyengített MSZP, a Schiffer András alól kihúzott LMP, az Árok Kornél – Kónya Péter-féle szolidaritási mozgalom, illetve az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű Facebook-csoport is) Gyurcsány új pártja legyen a legerősebb”. A Demokratikus Koalíció vezetője ehhez maga mögött szeretné tudni az aktív – ma még MSZP-s – baloldaliak többségét.

A lap azt állítja a volt miniszterelnök számára létkérdés, hogy ne ő tűnjön cserbenhagyónak, hanem a szocialista elnökség “tessékelje ki” a pártból. Úgy tudják, Gyurcsány Ferenc továbbra is támadás alatt tartja Mesterházy Attiláékat, információik szerint most Puch László pártigazgató gazdasági ügyeinek “kiteregetésére” készül.

A Heti Válasz Bajnai Gordon közelmúltbeli tevékenységére is kitér, jelezve, hogy a volt kormányfőt fel lehet kérni “egy majdani szivárványkoalíció élére”.

Az “Olajfa Szövetség” elnevezés egyébként az olasz balközép erők Olajfa elnevezésű koalíciójára utal, melyet 1995 februárjában alapította Romano Prodi. A koalíció egy évre rá győzött a parlamenti választásokon, Prodi miniszterelnök lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik