Belföld

Partra szálltak a tüntetők a Clark Ádám téren

Volt, aki Árpád-sávos zászlóval, mások üres narancsleves dobozokkal érkeztek. Orbánt kárhoztatták, Mesterházyt számonkérték a demonstrálók.

Csütörtök délután három órakor megkezdődött a szakszervezetek D-Daynek nevezett tüntetéssorozata a Clark Ádám téri ülősztrájkkal. A rendőrség a megmozdulást 300 fő számára engedélyezte, de ennél jóval többen gyűltek össze. A becslések széles skálán mozognak, az Index pár százra, a hvg körülbelül ezerre, az atv.hu viszont nagyjából 5 ezerre teszi a résztvevők számát.

A tömeg fél három körül kezdett gyülekezni. Az eseményen megjelent Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, akin a tüntetők azt kérték számon, hogy miért nem szerveznek a szocialisták is hasonló rendezvényeket a párton belüli torzsalkodás helyett.

A hvg egy kisebb incidensről is beszámolt: két nő Árpád-sávos zászlóval jelent meg az eseményen, amit a demonstrálók nehezményeztek, s végül a szervezők fel is szólították a két tüntetőt, hogy tegyék el a zászlókat. Rendbontásról viszont nem érkezett hír.

A szervezők közül Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vezetője nyitotta meg a tüntetést azzal, hogy kötélen ereszkedett le tűzoltóruhában az Alagút tetejéről, majd a felállított színpadon csatlakozott Kónya Péterhez, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnökéhez, aki azt mondta: “elkezdödött a partraszállás“. “A D-Day hozta el a békét Európába, megszüntetett egy diktatórikus rendszert, és mi is erre készülünk” – mondta Kónya. „Orbán nehéz és forró őszt ígért, mi is ezt ígérjük neki, de a tüntetők fegyelmezettek lesznek, nem fognak kukákat borogatni és autókat felgyújtani” – jelentette ki az érdekképviselet vezetője.

A tüntetés szervezői délután öt órakor petíciót akartak átadni Schmitt Pál köztársasági elnöknek a Sándor-palotában. Ebben egyebek mellett a méltányos és igazságos adórendszer visszaállítását és az új munka törvénykönyvének elfogadását megelőző egyeztetést követelnek.  A petíciót a Köztársasági Elnöki Hivatal jogi főosztályának vezetője vette át, és ígéretet tett arra, hogy átadja az államfőnek.

Az Index tudósítása szerint a tüntetők között sok nyugdíjas rendőr és rendvédelmi dolgozó is volt, akik hálózsákot, takarókat és kempingszékeket is vittek magukkal. Arra készülnek ugyanis, hogy több napig maradnak, egészen addig, amíg nem sikerül elérni követeléseiket. Sokan hoztak üres narancslés dobozokat is magukkal, a szervezők ugyanis ezt kérték. Itt-ott feltűntek a szélsőjobbot elutasító táblák is, de a legtöbben Orbán Viktort gyalázó feliratokkal érkeztek.

A tüntetők a forgalmat nem akadályozták, a környéken egy rendőrfurgon és több tucat rendőrautó állt.

Szombaton délután 14 órától a Kossuth téren tömegdemonstrációval folytatódik a tüntetéssorozat. A rendezvényhez már közel száz szakszervezet, civil szervezet és társadalmi szervezet csatlakozott. Vasárnap a Clark Ádám térről felvonulást tartanak a Várba. Hétfőtől félpályás útlezárásokat tartanak országszerte.

Mintegy 70 szakszervezetet, civil és társadalmi szervezetet tömörítő akcióegység szeptember 8-án jelentette be, hogy a munka világát érintő kilencpontos követeléscsomagot fogalmaztak meg, és szeptember 29-én indítják a határozatlan időre meghirdetett, D-Daynek nevezett tüntetéssorozatukat. Az akció a nevét a normandiai partraszállásról kapta, vagyis arról a napról, amely elhozta Európába a békét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik