Belföld

Utcára vonulnak Gyurcsány Ferenc hívei

Ezreket vár az ügyészség elé a volt miniszterelnök kihallgatásának időpontjára szervezett tüntetésre a Demokratikus Koalíció Platform.

A Gyurcsány Ferenc vezette platform arra számít, hogy több ezren fejezik ki szolidaritásukat a volt miniszterelnökkel azon a tüntetésen, amelyet jövő hétfőre, a szocialista politikus gyanúsítotti kihallgatásának idejére szervez az MSZP-s platform a Központi Nyomozó Főügyészség budapesti épülete elé.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke kedden elmondta: azt kérik a demonstrálóktól, hogy a kihallgatás ideje alatt “álljanak őrt a köztársaságért, a demokráciáért és a jogállamért”. Arra is kérik a résztvevőket, hogy a kihelyezett fehér transzparenseken hagyják ott az ujjlenyomatukat, miközben “bent Gyurcsány Ferencet az elfogult, Orbán Viktor politikai parancsának alárendelt ügyészség ugyanerre fogja kényszeríteni”. Végezetül arra biztatják a tüntetés résztvevőit, hogy nemzeti színű zászlót vigyenek magukkal.

Már több mint tízezren csatlakoztak az interneten ahhoz a petícióhoz, amelyet nyolcvan közéleti személyiség – köztük Békesi László közgazdász, Demszky Gábor volt főpolgármester, Heller Ágnes filozófus, Kuncze Gábor korábbi SZDSZ-elnök, Tamás Gáspár Miklós filozófus, Ungváry Rudolf író és Vágó István televíziós műsorvezető – indított az eljárás elleni tiltakozásul.

Molnár Csaba azt mondta, ebben az ügyben egyetlen megoldást tartanak elképzelhetőnek, hogy “Gyurcsány Ferenc egy órakor bemegy az ügyészségre, majd két órakor úgy jön ki, hogy az ügyészség vele szemben minden gyanúsítást ejtett, és tőle egész Magyarország előtt bocsánatot kért”, ellenkező esetben folytatják a tiltakozást.

Gyurcsány Ferencet október 3-án délután hallgatja ki az ügyészség. A szocialista politikus kihallgatását hivatali visszaélés gyanúja miatt kezdeményezte a vádhatóság a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik