Belföld

Kényes kérdések az AB-törvény tervezetében

Az Alkotmánybíróság elnöke szerint jó a koncepció, de a folyamatban lévő ügyek kapcsán még akadhatnak kételyek.

Az Alkotmánybíróság (AB) elnöke szerint koncepcionálisan jó az új alkotmánybírósági törvény tervezete, alkalmas egy hatékony bíróság létrehozására, azonban van néhány nyitott kérdés. Paczolay Péter erről a parlament alkotmányügyi bizottságának keddi ülésén beszélt.

Az AB elnöke leszögezte: a testület az új jogköreivel és hatáskörével nem lesz új jogorvoslati fórum, hiszen szinte egyedül alkotmányértelmezési kérdésekkel foglalkoznak majd egy-egy konkrét bírói döntés kapcsán.

Paczolay Péter szerint a legkényesebb, a tervezetben még nem rendezett kérdés, a folyamatban lévő ügyek kezelése. Az AB elnöke üdvözölte, hogy a kormánypárti előterjesztés nem a két véglet – az 1600 folyamatban lévő ügy megoldása az új ügyrend bevezetése előtt, vagy az összes ügy kidobása – közül választott, hanem köztes megoldást akar megvalósítani. Például a jogvédő szervezetek által benyújtott indítványok így is el fognak halni és általában a normakontrollra vonatkozó beadványok is “könnyebben elveszhetnek” – tette hozzá.

A fideszes tervezet szerint megszűnnek az AB jövő év január 1-jén folyamatban lévő eljárásai, ha a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát nem a kormány, az országgyűlési képviselők negyede vagy az alapvető jogok biztosa kezdeményezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik