Belföld

Gyurcsány Orbán elnökségét vizionálja

A volt kormányfõ nem zárja ki, hogy fél év múlva újra választani kell.

Az ellenzéki képviselõ szerint végeláthatatlan költségvetési kiigazítási sorozat elé nézünk.”Nem kétséges, a kormány képtelen féken tartani a hiányt. Újabb és újabb programokat jelent be, de nem tudja azokat végrehajtani” – írja legújabb facebookos bejegyzésében Gyurcsány Ferenc, aki érdemben ezúttal egy szót sem ejt az MSZP-n belüli harcokról. Arra azonban emlékeztet, hogy a 2006-ban kezdõdött kiigazítási ciklusban minden egyes évben a tervezettnél kisebb volt a hiány. “Erre nem képes most Orbán”.

Szerinte a kormányfõ gondjai több forrásból táplálkoznak.

“Tervei egy része nyilvánvalóan megalapozatlan. Hogyan képzelhette például, hogy az idei év végéig felülvizsgálja a több mint kétszázezer korhatár alatti rokkantsági nyugdíjjogosultságot, és ezzel százmilliárdot fog megtakarítani? Õrült elképzelés volt. Aztán nem kétséges, hogy egy sor területen, például a felsõoktatásban vagy az egészségügyben saját korábbi populista politikájának rabja a miniszterelnök. Nem tud, nem mer racionálisan dönteni, mert azonnal önmaga pár évvel ezelõtti kijelentéseivel találná szembe magát. És mi tagadás, alaposan szétverték a közigazgatást. Ezreket elküldtek, az újak tapasztalatlanok, és mintha bennük sem bíznának meg. Megfelelõ elõkészítés nélküli döntések következménye aztán az az ámokfutás, amit a kétkulcsossá vedlõ egykulcsos adó ügyében láttunk az elmúlt napokban” – írja a volt kormányfõ.

Gyurcsány azt hiszi, Orbán tudja, hogy bajban van.

“Ha nem teljesen vak – és miért gondolnák, hogy az lenne? -, akkor látnia kell, hogy folyamatos vesszõfutás lesz a része 2014-ig. Az út innentõl csak lefelé vezet. És az a helyzet, hogy egyre szûkebb a mozgástere, egyre kevesebb választása van.
De van valami, amivel stabilizálhatja helyzetét. Ha az alkotmányos rendszer korrekciójával erõs elnöki rendszert hozna létre, õ maga átvenné az elnöki szerepet, 2012 tavaszára elõre hozott (sic!) választást irna (sic) ki, majd szakértõi kormányt bízna meg az elkerülhetetlen korrekcióval, talán korlátozhatná azokat a károkat, amit õ személyesen és pártja el fog szenvedni a következõ években. És 2016-ra talán tudná stabilizálni helyzetét”.

Gyurcsány elismeri, hogy mindez csak találgatás, nem tudja, így lesz-e, de azt igen, “hogy a jelenlegi szerkezetben Orbán egyre nagyobb bajba fog kerülni. Ezért lépnie kell”. Nekik meg ellenzékben fel kell gyorsítani önmaguk átépítését, hogy a demokratáknak legyen választható pártja. Mert lehet, hogy fél év múlva újra választani kell – zárja sorait az MSZP-s képviselõ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik