Belföld

Mesterházy: Elég Gyurcsányból!

Az MSZP-elnök szokatlanul kemény hangon beszélt a volt kormányfõrõl a köztévé Az Este címû mûsorában.

Rendkívüli értekezletet tartott az MSZP parlamenti frakciója: Gyurcsány Ferenc nem vett részt a tanácskozáson, amit azután hívtak össze, hogy a volt kormányfõ vezette Demokratikus Koalíció Platform kezdeményezte: a listán mandátumot szerzett szocialista politikusok adják vissza mandátumukat, hogy képviselõi helyük fenntartásáról vagy megvonásáról a párttagok dönthessenek.

Szakadás elõtt az MSZP? Ki lép ki és ki marad?

A szocialista párt küzdelmei kedden újultak ki, a témát újra Gyurcsány Ferenc szolgáltatja – hangzott el, amire Mesterházy Attila, az MSZP elnöke így reagált: “Szakadni nem szakad, ha egyes politikusok távoznak, nem ördögtõl való dolog. Ami nem illeszthetõ össze, szépen szét kell válnia – akik vállalhatatlannak tartják a szocialista pártot, távozzanak, minél gyorsabban!”

– Látható, hogy sok baj van az országban, miközben bûnös felelõtlenség terheli a kormány számláját, mi arról beszélünk, hogy mi van az alapszabályban és hogy ki kit szeret a pártban? – tette fel a kérdést Mesterházy Attila, majd megjegyezte: – Én azért hívtam össze az ülést, mert ha valaki a médiából megüzeni a saját pártjának, hogy nektek ott le kell mondanotok, mert szerintem a teljesítményetek gyenge, akkor ezt érdemes személyesen megbeszélni. Azóta nem is beszéltem Gyurcsány Ferenccel – árulta el Mesterházy, hozzátéve: minden érintettet a frakciógyûlésre várt.

Azzal kapcsolatban, kinek milyen a teljesítménye a szocialista pártban, Mesterházy Attila megjegyezte: “az a Molnár Csaba, aki megírta a levelet és nagyon harcosan a teljesítményértékelés mellett van, 36 százalékán vett részt a bizottsági üléseknek, Varju László pedig egyetlen egy ülésen az elmúlt 15 hónapban.”

Arra a kérdésre, hogy miért nem hoztak határozatot, mely távozásra szólítaná fel a volt miniszterelnököt és a körét, a pártelnök így felelt: – Mert nem jelentek meg, nem beszélünk arról, aki nincs ott. Õk olyan helyzetet akarnak teremteni, hogy a legnagyobb többlettel szállhassanak ki a szocialista pártból. Rendes frakcióülést tartottunk, kértem a tagokat, hogy ne a média elõtt foglalkozzanak a vitákkal, mert ez árt a pártnak. Mert aki a szocialista pártot a nyilvánosság elõtt szidja, Orbán Viktor forgatókönyvét követi – jelentett ki Mesterházy Attila, aki szerint “aki Orbán Viktor forgatókönyve szerint jár el, az nem lehet Orbán Viktor ellenzéke”, hiszen Orbán Viktornak nagyon jól jön, hogy az MSZP nem arról beszél: mi van a kormányban.

Mesterházy Attila azt mondta: eljött a pillanat, amikor õszintén azt kell mondani: elég volt! “Nagyon hittem az egységben, hittem, hogy a párt egyben tartható. Sajnos, rá kellett jönnöm, hogy ez így tovább nem mûködik” – fogalmazott. Szerinte, ha Gyurcsányék meg akarnák újítani a pártot, akkor abban a munkacsoportban, abban a rendszerben gondolkodnának, a kongresszusokon mondanák el a véleményüket és nem a médiában nyilatkoznának. Megerõsítette: ha valakiknek ilyen nehézségeket okoz, hogy a párt munkájában részt vegyenek, akkor békésen el kell válni tõlük. “Aki úgy gondolja, hogy mindenféle önkritika nélkül mondhat a másikról kritikát, az szabadon, önszántából távozhat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik