Belföld

Gyurcsány szerint nem lesz frakciószakadás

A volt miniszterelnök közölte: kezdeményezésük nem a képviselőcsoportnak, hanem az MSZP-nek, a kongresszusnak szól.

Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP-frakció tagjainak fontosabb kell, hogy legyen a baloldal sorsa és radikális megújítása, mint személyes egzisztenciájuk. A volt miniszterelnök szerdán az MTI kérdésére így indokolta, hogy az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform azt javasolja: a szocialista képviselők erősíttessék meg mandátumukat az őket jelölő párttagokkal.

A korábbi kormányfő egy gödöllői sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta: nem számít arra, hogy javaslatuk miatt kizárják a frakcióból vagy a képviselőcsoport kettészakad. Hozzátette, kezdeményezésük nem a képviselőcsoportnak, hanem az MSZP-nek, a kongresszusnak szól, “a frakciónak nincs dolga vele”, csak az egyes képviselőknek. Épp ezért – folytatta – nem megy el arra a csütörtöki rendkívüli frakcióülésre, amelyet Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető kezdeményezett az ügyben.

Elmondta azt is, a Demokratikus Koalíció hét országgyűlési képviselője aláírt egy nyilatkozatot, amelyben felajánlják, hogy az őket jelölő szervezet tagjai döntsenek mandátumuk megerősítéséről vagy megvonásáról. Gyurcsány Ferenc szerint “felemelő, történelmi pillanat” lehetne, ha a többi szocialista képviselő csatalkozna hozzájuk.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció Platform alelnöke – aki kedden levelet írt Mesterházy Attilának a platform javaslatát ismertetve – kapkodónak nevezte a csütörtöki frakcióülés összehívását. Szerinte indítványuk egyike annak a sok száznak, amelyet a párt tagjai az MSZP novemberi kongresszusára készülve megfogalmaztak, így arról ott kell majd tárgyalni, nem a frakcióban.

Mint mondta, Mesterházy Attila a napokban azt mondta, radikális változásokat szeretne az MSZP-ben. Ehhez – tette hozzá Molnár Csaba – radikális javaslatok kellenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik