Belföld

Kiemelt ügy lehet a költségvetési csalás

Több ponton módosulhat a büntetőeljárási törvény. Bekerül a Btk.-ba a befolyás vásárlásának bűntette.

Az egyes büntető vonatkozású törvények módosításáról szóló előterjesztés csütörtökön jelent meg a kormányzati honlapon, azt a kabinet még nem tárgyalta meg.

A tervezet alapján változna a büntetőeljárási törvény, mégpedig úgy, hogy a 2012. január 1-jétől hatályos törvénymódosításoknak megfelelően kiemelt üggyé nyilvánítanák a költségvetési csalás bűncselekménye miatt indult büntetőeljárást, ugyanakkor elhagynák a kiemelt ügyek közül a jogosulatlan gazdasági előny megszerzését, a különösen nagy vagy azt meghaladó mértékű bevételcsökkenést okozó adócsalást, a munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalást és az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésének bűncselekményét.

A Btk. befolyással üzérkedés fejezete kiegészülne a befolyás vásárlása alcímmel. Ennek értelmében, aki arra hivatkozik, hogy hivatalos személyt befolyásol, vagy reá tekintettel másnak jogtalan előnyt ad vagy ígér, bűntettet követne el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntetendő.

A tervek szerint a közélet tisztasága elleni bűncselekmények elévülésének határideje legalább öt év lenne.

A katonai ügyészségek 2012. január 1-jén történő megszüntetése miatt módosítanák a katonai büntetőeljárásban az ügyészség hatáskörére és illetékességére vonatkozó szabályokat. Lehetővé tennék egyebek mellett azt, hogy a katonai ügyész nem katonai büntetőeljárásban is eljárjon.

A javasolt módosítások alapján – a 2012. január 1-jétől hatályos új alaptörvény rendelkezésének megfelelően – számos törvényben átvezetnék a Magyar Köztársaság kifejezés helyébe a Magyarországot, valamint a Legfelsőbb Bíróság helyébe a Kúria elnevezést.

A tervezet szerint egyes bűncselekmények esetében kizárható lenne a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége. Ilyen eset a többi közt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása, a népirtás, az apartheid, a polgári lakosság elleni erőszak súlyosabban minősülő esete, a bűnös hadviselés, a nemzetközi szerződés által tiltott fegyver alkalmazása, a hadikövet elleni erőszak súlyosabban minősülő esetei, az emberölés, emberrablás és az emberkereskedelem súlyosabban minősülő esetei, a terrorcselekmény, a zendülés súlyosabban minősülő esetei, az elöljáró vagy szolgálati közeg elleni erőszak súlyosabban minősülő esetei, a parancsnoki kötelességszegés és a kibúvás a harci kötelesség teljesítése alól.

Az előterjesztés a gyámügyi szakemberekre is kiterjesztené az eddig a pedagógusokkal kapcsolatban meghatározott, közfeladatot ellátó személyek körét, akiknek a sérelmére elkövetett bűncselekményt minősítetten büntetik.

A jogszabály 2012. január 1-jén lépne hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik