Belföld

Pénzügyi ismeretekkel kezdõdik a tanév

Hoffmann Rózsa egyeztet, a tankönyvesek a pénzüket, a szülõk az olcsó könyvet keresik.

Továbbra sincs megegyezés a tankönyvek átadásáról, miután több önkormányzat még a tavalyi kötetek árát sem egyenlítette ki. A terjesztõk többsége csak akkor adja át az új tankönyveket az érintett oktatási intézményeknek, ha az önkormányzatok fizetnek az elõzõ évi és az idei szállítmányért is. Több kisebb cég csõdbe mehet, ha tovább kell hiteleznie a településeknek. Jelenleg százmillió forint körüli összeggel tartozik több mint két tucat önkormányzat a terjesztõknek; a cégek többsége csak akkor hajlandó átadni az új tankönyveket az érintett oktatási intézményeknek, ha az önkormányzatok az elõzõ évi és az idei szállítmány árát is kiegyenlítik – írja a Népszabadság.

A bojkott nem teljes körû: a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. vállalja az “ingyenes” tankönyvek kiszállítását, de ez csak az érintettek töredékét érinti: a Nemzeti Tankönyvkiadó hatszáz iskolának terjeszti a saját tankönyveit közvetlenül, a maradék, nagyjából kétezer iskolának a többi, bojkottot hirdetõ terjesztõ viszi ki a köteteket. Kiss János Tamás, a cég vezérigazgatója közölte: döntésük nem a terjesztõkkel vállalt szolidaritás megtagadásáról szól. Üzletpolitikájuk része, hogy ha megrendelést kapnak, akkor azt teljesítik, a fizetési hátralékba került önkormányzatokkal pedig megegyezésre törekszenek.

Az oktatásért felelõs államtitkár a Magyar Rádiónak azt mondta: az érintett önkormányzatok minisztériumnak küldött írásbeli tájékoztatása alapján várható, hogy rendezik tartozásaikat és szeptember elsejétõl minden gyerek kezébe tankönyv kerül. Hoffmann Rózsa kedden egyeztetni fog a tankönyvterjesztõkkel,
ha a tárgyalások dacára mégsem oldódna meg mindenhol a a tankönyvprobléma, „megvizsgáljuk az egyes helyeken, hogy milyen hiányok, lehetõségek vannak” – mondta a politikus.
Noha korábban a Lázár János által vezetett Hódmezõvásárhely ezért nagyon keményen támadta az oktatási államtitkárt, most
Hoffmann Rózsa megismételte, azt az öss
zeget, amely itt-ott hiányzik a tankönyvek árának kifizetéséhez, költségvetés és a kincstár biztosította, és az önkormányzatok igényei alapján tavaly és idén is utalta vagy az utalás éppen folyamatban van.

Az ingyenes tankönyvek ügye mellett az is sok családnak okoz gondot, hogy mint korábban megírtuk, a vártnál jóval drágább az iskolakezdés. Az oktatási államtitkárság becslése szerint a legdrágább általános iskolai tankönyvcsomag átlagos ára 10 840 forint, a valóságban azonban ennek kétszeresét is kifizethetik a szülõk. Ezt az RTL Klubnak a helyettes államtitkár azzal magyarázta, hogy õk a legszükségesebb tankönyvekkel számoltak, az iskolák viszont nem. „Elvileg az lenne a normális trend, hogy õk is minimummal számolnának, ehelyett elég drága külföldi nyelvkönyveket vásárolnak, ahol emeltebb szintû nyelvi képzés van, ez nagyon komolyan megemeli az árakat 4-5-6 ezer forinttal” – mondta Gloviczki Zoltán.

A középiskolák között volt olyan, ahol 38 ezer forintba került az elsõ osztályos gimnáziumi tankönyv csomag. Szakemberek szerint olcsóbbak lehetnének a csomagok, ha az iskolák a szülõi munkaközösségekkel együtt döntenék el, milyen tankönyvekbõl tanuljanak a gyerekek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik