Belföld

Lázárék nekimentek Hoffmann-nak

Az oktatási államtitkár állításával szemben nem érkezett meg Hódmezõvásárhelyre az ingyenes tankönyveket fedezõ állami normatíva. A Lázár János által vezetett város felkéri Hoffmann Rózsát, hagyja abba a közvélemény félretájékoztatását.

„Hoffmann Rózsa oktatásért felelõs államtitkár tájékoztatásával szemben az ingyenes tankönyvekre vonatkozó állami normatíva nem érkezett meg Hódmezõvásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatához” – áll a szerkesztõségünkbe eljuttatott közleményben. A Magyar Államkincstár hivatalos tájékoztatása szerint ráadásul a 28,8 millió forintra rúgó normatíva nem is érkezik meg az iskolakezdésig, csupán a szeptember hónap elején. A tankönyveket az önkormányzat fogja meghitelezni a tankönyvterjesztõ cég felé.

„Tisztelettel arra kérjük Hoffmann Rózsa oktatásért felelõs államtitkár asszonyt, hogy a közvélemény félretájékoztatása és az érintett önkormányzatok lejáratása helyett inkább segítse, hogy az állami támogatások valóban megérkezzenek az önkormányzatokhoz” – szólítja fel a nyílt levélként is értelmezhetõ közlemény az államtitkárt.

Az állami normatívával szemben a tankönyvek hiánytalanul megérkeztek Hódmezõvásárhelyre. A város valamennyi oktatási intézményében a tankönyveket – mind az ingyenes, mind a térítés ellenében átadásra kerülõ könyveket – a diákok kivétel nélkül átvehetik, így semmi nem árnyékolhatja be a tanév kezdését – derül ki az önkormányzat közleményébõl.

A város és a tankönyvesek között egyébként van egy régebbrõl húzódó vita is. Az önkormányzat ugyanis valamilyen „elszámolási vita” miatt tavaly mintegy 10 millió forint értékû számlát nem fizetett ki a tankönyvterjesztõ cégnek.

Mint korábban írtuk, Hoffmann Rózsa kedden kijelentette, hogy õk nem hibáztak, átutalták a pénzt, de az önkormányzatok biztos már elköltötték. A Nemzeti Tankönyvkiadó évnyitóján azt mondta, hogy a tankönyvtámogatás nem címkézett pénz formájában érkezett az önkormányzatokhoz, így azt bizonyára elkölthették.

Valaki tehát nem mond igazat: vagy a Lázár János Fidesz-frakcióvezetõ által vezetett város, vagy az oktatás államtitkár. A szokatlanul kemény levél azt sejteti, hogy erõs feszültség alakult ki a frakcióvezetó-polgármester és Hoffmann között.

Mint ismeretes a tankönyvterjesztõk bojkottot kezdtek, miután az elmúlt tizenkét napban közel harminc érintett önkormányzat – köztük Hódmezõvásárhely – sem rendezte tartozását. A bojkott értelmében az érintett iskolákba csak a fizetõs diákok tankönyveit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem. Ha nem lesz megegyezés, tízezer diák maradhat könyv nélkül.

Az érintett önkormányzatok sem a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületét (TVOT), sem a terjesztõket nem keresték meg tavalyi tartozásuk rendezése miatt. A TVOT elnöke, Szarvas-Ballér Judit azt mondta: nemhogy pénzt nem kapott senki, de információi szerint tárgyalások sem voltak.

Közben levélben fordult az oktatási államtitkár azon települések önkormányzataihoz, ahol problémák merültek fel a tankönyvszállítással kapcsolatban; a válaszokat hétfõig várják.

A probléma 26 vagy 27 önkormányzatot érint, és országos szinten 100 millió forintos tételrõl van szó. Az oktatási államtitkár úgy fogalmazott, a probléma meg fog oldódni, több önkormányzat nyilatkozott már úgy, hogy akárhogyan, de elõteremtik a szükséges forrásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik