Belföld

MSZP: Orbán vezette válságba az országot

Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor és Matolcsy György "dilettáns gazdaságpolitikája" a felelős az ország helyzetéért.

Az MSZP elnöke szerint az ország jelenlegi helyzetéről az egykulcsos adóra épülő gazdaságpolitika tehet. Azt mondta: bár a miniszterelnök a nemzetközi pénzügyi-gazdasági helyzetet okolja, amiért Magyarország válsághelyzetbe jutott, ezért valójában a kormányfő és Matolcsy György “dilettáns gazdaságpolitikája” a felelős.

Szavai szerint bebizonyosodott, hogy az egykulcsos adórendszer megbukott, nem segíti a gazdaság, a fogyasztás és a foglalkoztatottság növekedését, s ezt már jobboldali közgazdászok is belátták. Minden elemző arról beszél, hogy az egykulcsos adó fenntarthatatlan és kárt okoz Magyarországnak – jelentette ki az MSZP elnöke kedden.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője Orbán Viktor hétfői, a külföldön dolgozó magyar diplomaták előtt elmondott beszédére reagált így. A miniszterelnök egyebek mellett arról beszélt, hogy Magyarország nagyon komoly veszélyhelyzetbe sodródott az elmúlt három hónapban az euróválság miatt, ezért az ősz nehéz, a szuverenitásért folytatott küzdelemmel teli időszak lesz.

Mesterházy Attila ezzel összefüggésben elmondta: nem az ország szuverenitása, hanem az emberek megélhetése, munkahelye és nyugdíja van veszélyben. Felszólította a kormányfőt, adjon választ arra, hogy milyen megszorításokra készül, és nevezze meg, melyek azok a feladatok, amelyek ellátásából az állam kivonulhat.

Kovács László, az MSZP alelnöke a külképviselet-vezetői értekezleten elhangzottakat úgy értékelte: eredménytelen gazdaságpolitika, “romokban lévő demokrácia és jogállam”, kiszámíthatlan külpolitika mellett a diplomaták tájékoztatása, felkészítése sem lehet sikeres. Azt is mondta, jelzésértékű, az ország elszigetelődését mutatja, hogy Orbán Viktort egy évvel hatalomra kerülése után sem fogadták az Egyesült Államokban.

Orbán Viktor egyes megfogalmazásai sajnos külpolitikai irányváltást vetítenek előre – kifogásolta Kovács László, példaként említve, hogy Kínára és Oroszországra szövetségesként tekint a kormány. Elismerően szólt Kovács László ugyanakkor Martonyi János külügyminiszter beszédéről, mindenekelőtt annak az európai integráció erősítéséről szóló fejtegetéséről. Kitért viszont arra, hogy a külpolitikai stratégia megalkotásával a kormány elkésett, azt már ellenzékben el kellett volna készítenie a Fidesznek. Ezzel kapcsolatban azt mondta: az MSZP partner a stratégia megvitatásában, de nem partner a külpolitikai irányváltásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik