Belföld

MSZP: a hibás gazdaságpolitika áldozatává válik az oktatás

Kunhalmi Ágnes magyarázatot követel Réthelyitől arra, hogy kivel és miat akar mefizettetetni a közoktatásban.

A politikus szerint ma a vita nem a jobb oktatásról szól, hanem arról, „hogyan lehet a rendszerből úgy kiszivattyúzni pénzt, hogy az ne nagyon látszódjon”.

Kunhalmi Ágnes felszólította Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert: még a délután folyamán magyarázza meg a magyar lakosságnak, mit jelent az a Hír Tv-ben pénteken tett kijelentése, miszerint nem lesz ingyen oktatás és egészségügy. Kivel és mit akar megfizettetni a közoktatásban, és hogyan viszonyul ez a népszavazáshoz – vetette fel a kérdést a szocialista politikus.

Kunhalmi Ágnes úgy vélte: béremelés és oktatási színvonaljavítás, a pedagógusok nagyobb megbecsülése helyett lesz 32 órás kötelezően az iskolában töltött idő, bújtatott óraszámemelés, és fizetéscsökkentés, mert a túlórapénzt, a szakkör- és a helyettesítési pénzt el fogják vonni. A politikus szerint az óraszám-emeléssel tömegeivel fogják az utcára tenni a pedagógusokat, a szakképzési rendszert pedig “padlóra fogják küldeni” a források 20 százalékának elvonásával.

Úgy zártak be az elmúlt egy évben iskolákat tömkelegével, hogy se önkormányzati se közoktatási és semmilyen finanszírozási koncepciót nem tudtak még lerakni az asztalra – fogalmazott az MSZP elnökségi tagja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik